SOROZATDARÁLÓ: Szerelem a földi pokolban

SOROZATDARÁLÓ: Szerelem a földi pokolban

SOROZATDARÁLÓ: Szerelem a földi pokolban Lakatos Krisztina2024. 07. 07., v – 19:44

Pár hónapja Jonathan Glazer cannes-i nagydíjas Érdekvédelmi területe bizonyította, hogy még most is lehetséges mozgóképen újat mutatni Auschwitzról és az ott történt borzalmakról. Az auschwitzi tetováló azt szemlélteti, mi történik olyankor, amikor ezt meg sem próbálják.

Steven Spielberg és az 1993-ban bemutatott Schindler listája annyira meghatározó volt a holokauszt filmes ábrázolásában, hogy azóta is ez jelenti az etalont. Az azóta eltelt bő harminc évben készült holokauszttémájú filmeket és sorozatokat többnyire az alapján értékeltük, mennyire maradtak közel a Spielberg által kitaposott úthoz, vagy épp mennyire távolodtak el tőle. Az utóbbi időkben inkább az olyan, új utakat mutató munkáknak volt lelkes fogadtatása, mint a Saul fia vagy az Érdekvédelmi terület. A SkyShowtime kínálatában látható hatrészes minisorozat, Az auschwitzi tetováló meg sem próbál elmenni ebbe az irányba.

Hírdetés

A sorozat alapjául szolgáló, 2018-ban megjelent, azonos című Heather Morris-regény igazi bestseller lett, mégis erősen megosztó könyvről van szó. A megjelenése után az Auschwitz-Birkenau Múzeum szakértői számos hibára és történelmi pontatlanságra hívták fel a figyelmet, hozzátéve azt is, hogy aki Auschwitzról hiteles képet szeretne kapni, ne ebben a regényben keresse. A sorozat alkotói néhány hibát korrigáltak, de ettől még kellemetlen, hogy egy elvileg igaz történetbe ilyen bakik kerülhettek. Az auschwitzi tetováló ugyanis egy szlovákiai zsidó, Lali Sokolov, valamint az általa a haláltáborban megismert későbbi felesége, Gita Furmanova története, amit a már megözvegyült Lali mesélt el az akkoriban még kezdő írópalántának számító Heather Morrisnak. Persze, valahol természetes, hogy egy túlélő fél évszázados emlékeibe beszűrődhetnek pontatlanságok, de a szerző dolga lett volna, hogy megjelenés előtt alaposan utánajárjon a tényeknek.

Az auschwitzi tetováló alapvetően egy love story. Ha nem hangsúlyoznák, hogy igaz történeten alapul, biztosan rengeteg néző akadna fenn azon, hogy márpedig lehetetlen szerelmesnek lenni a földi pokolban, ahol mindent átjár a halál és a szenvedés. A sorozat azt akarja üzenni, hogy az emberi szeretet, a jó iránti vágy képes túlélni minden szörnyűséget. Túlélőtörténet, ami megpróbál reményt kelteni a szívünkben, és igen, próbál valamennyire szórakoztató lenni. Amikor kell a pluszérzelem, bizony megszólalnak azok a vonósok. Ettől azonban – ha igaz történetet látunk, ha nem – a végeredmény mégis hamiskásnak hat.

Igen, Auschwitz borzalmas hely, de Az auschwitzi tetováló alkotói megpróbálnak csak pont annyi borzalmat adagolni, amit még el tudunk viselni, és amitől még tudunk a reményt adó szerelmi szálra fókuszálni. És ettől az egész valahogy nagyon hollywoodi lesz. Vérprofi, ez kétségtelen, de ezt a fajta profizmust nem éljük meg igaznak. Láttunk már bizonyítékokat arra, hogy a Schindler listája után is van értelme holokauszttörténeteket mesélni – csak kerülni kellene a hatásvadászatot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »