Sokan ellátogattak az idei Palóc húsvétra

Sokan ellátogattak az idei Palóc húsvétra

Húsvéthétfőn immár tizenhetedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Palóc húsvét című rendezvény a füleki várban. A Füleki Városi Művelődési Központ szervezőként idén is gazdag programmal várta az érdeklődőket. A palóc hagyományokat elsősorban a helyi kézművesek, valamint a fellépő csoportok mutatták be.

Délben ételszentelés, majd a szabadtéri színpadon népművészeti műsor várta a látogatókat. Fellépett a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes, a bozitai Dubkáčik Hagyományőrző Együttes, a helyi együtteseket pedig a Foncsik Énekegyüttes, a Jánošík és a Szederinke Gyermek-néptáncegyüttes képviselte.

„A program a palócok kultúrájáról, hagyományáról, népművészetéről szól, tehát a színpadon a mai nap során szinte mindenki vagy Palócföld szülöttje, vagy a palócföldi kultúrával nagyon szoros kapcsolatot ápol. Először üdvözölhettük körünkben a Defensores hagyományőrző csoportot, akik báránysütésre vállalkoztak, és úgy látjuk, hogy nagyon népszerűek” – avatott be Varga Norbert, a városi művelődési központ munkatársa, szervező.

Hírdetés

Az érdeklődők a várudvaron kézművesek segítségével kipróbálhatták a tojásdíszítés különböző technikáit, elsajátíthatták a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthettek. Gyetvai Zsófia, a Motolla Kézműves Baráti Kör tagja elmondta, a gyerekek főleg a mézeskalács evést élvezték, de azért a díszítésre is sokan kedvet kaptak.

A várudvar zsúfolásig megtelt, a látogatókat nemezelés, ételkóstolás és íjászat is várta. 

„Régóta járunk a rendezvényre. Régebben fellépőként, most látogatóként érkeztünk két kisgyermekkel, és leginkább a kézműves foglalkozások, a lovagoltatás, a körhintáztatás vonzott minket, ezeket élvezték legjobban a gyermekeink” – mondta Gáspár Dániel.

A közönség nagy örömére a rendezvényen Agócs Gergely felvidéki tagokból álló népzenei társulata is színpadra lépett. A Palóc húsvét olyan kulturális rendezvény, amely a hagyományok átörökítéséről és közvetítéséről szól.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »