Robert Fico éjszakai műszakot vállalt

Robert Fico éjszakai műszakot vállalt

Robert Fico miniszterelnök munkával ünnepelte május 1-jét, keddről szerdára éjszakai műszakot vállalt a ZKW Slovakia gyárának dolgozóival a Nagytapolcsány melletti nyitrakorosi üzemben. Kijelentette: beszélni kell a munkáltatókkal az éjszakai munka arányáról, amely nálunk a legmagasabb az Európai Unióban, és tárgyalni kell az éjszakai prémiumokról is.

„Le a kalappal az összes alkalmazott előtt” – mondta a világítási rendszereket és elektronikai berendezéseket gyártó üzemben, amelynek közel háromezer alkalmazottat foglalkoztat. Fényszóró-alkatrészeken dolgozott, és nagyra értékelte a női dolgozók kollektívájának elkötelezettségét. A műszak megkezdése előtt találkozott az üzem vezetőivel is. Kiemelte, a kormány érdekelt a minimálbér emelésében, és szándékaik szerint a legalacsonyabb bérnek 2026 és 2027 között el kell érnie az 1000 eurót.

Hírdetés

„A többi pótlék a minimálbérhez van kötve, így az éjszakai munkavégzés pótléka is. Ha marad a minimálbérhez kötve, azzal együtt szintén emelkedni fognak” – mondta.

Szerinte a második lehetőség az, hogy a munkáltatókkal együttműködve más paramétert keresnek. „Egyelőre tehát nő a minimálbér és az éjszakai munka pótléka, amit megérdemelnek a munkavállalók. Az egész testem fáj a műszak után” – tette hozzá. Szlovákiában magas az éjszakai munka aránya más országokhoz képest, és Fico szerint vannak olyan iparágak, ahol nem állhat le a működés. De vannak olyanok is, ahol a munkáltatók átgondolhatják ezt a munkát, és eltekinthetnek a munkavállalók éjszakai munkájától.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »