Sok panasz, kevés megoldás (Oktatási Fórum Sepsiszentgyörgyön )

Sok panasz, kevés megoldás (Oktatási  Fórum  Sepsiszentgyörgyön )

Amiért helyben tenni lehet, azt a megyei és helyi intézményvezetők megteszik, élnek a kisebbségi oktatást is szabályozó törvény lehetőségeivel, de a bürokrácia, az oktatási rendszer instabilitása, a kiszámíthatatlanság miatt sok minden bizonytalan, ráadásul a diák, pedagógus és szülő együttműködése jóval nehezebb, mint korábban – összegezhető az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete kezdeményezésére szerda délután Sepsiszentgyörgyön tartott oktatási fórum üzenete.

A Park Hotel konferenciatermében tartott találkozón részt vevő iskolaigazgatók, aligazgatók, a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza, a Sportiskola, a Humánerőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ képviselői abban érdekeltek, hogy az oktatási rendszer kedvezően változzék. Ezt nem mindig egyszerű elérni, meg kell nyerni partnereket is Bukarestben, ahol a parlamentben csak 6 százalékos az RMDSZ-képviselet, még ötvenöt százalékot meg kell győzni, hogy az RMDSZ javaslatát elfogadják – szögezte le Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kiss Imre megyei főtanfelügyelő szerint egy stabil oktatási törvény megléte nélkül nincs stabil oktatási rendszer, a kiszámíthatatlanság, az állandó változás miatt nem lehet tervezni, a diákok, szülők és pedagógusok elbizonytalanodnak.

 

Törvényre várva Nem szerencsés egy évvel a választási év előtt hosszú távú oktatási törvényt megalkotni és elfogadni, mert ugyan igaz, hogy az erdélyi magyar társadalmon belül széles körű konzultáció révén jutottak el a jelenlegi  állásponthoz, történelmi egyházakkal, intézményvezetőkkel, pedagógusszövetséggel konzultáltak, de előfordulhat, hogy egyes politikai szereplők kísértést éreznek, hogy valós problémák megoldása helyett saját érdekeik szerint döntsenek, és bizonyos lépéseket akkor se vállaljanak fel, ha azokra a rendszer javítása szempontjából szükség lenne – szögezte le Szabó Ödön, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke. Még nincs minden véglegesítve, a szakbizottságnak jövő csütörtökig kell elkészítenie a végső változatot, amely az alsóházban szavazásra kerül, a döntő ház ellenben a szenátus e tekintetben – mondotta.

Azt remélik, május végéig megszületik a közoktatási és a felsőoktatási törvény végső változata, és nem lesz kitéve a jövő évi választások miatt a populista javaslatok érvényesítési harcának. Szabó Ödön úgy véli, vannak, akik a jelenlegi ígéretekkel majdani szavazatokat szeretnének elérni, mások a szigorítások, elsősorban a kisebbségi jogok csorbításával kívánnának kitűnni, szerinte sem egyik, sem másik fél nem nyerhet, ha az RMDSZ szakmai érvekkel tudja megvédeni az eddig elért jogokat. Nem csak harcolniuk kell az ellenféllel szemben, hanem védekezniük is, ehhez szövetségesekre van szüksége az RMDSZ-nek és nem csak ellenfelekre – szögezte le. A képviselő nem kívánt részletekbe bocsátkozni, hogy mely pártok, politikai alakulatok fogadják el az RMDSZ kisebbségi oktatásra vonatkozó javaslatait, és melyek azok, amelyek csorbítanák ezeket a jogokat, néhány felvetésben ellenben érzékeltette, hogy a szociáldemokraták elfogadóbbak e tekintetben a liberálisoknál.

Hírdetés

Az új oktatási törvénytervezet vitája során a minisztérium részéről nem éreztek kisebbségellenességet, de az egyházakkal szemben nem minden tekintetben volt együttműködő a szaktárca – mondotta Kallós Zoltán kisebbségügyi oktatási államtitkár. Az RMDSZ számára fontos az intézményi rendszer megerősítése, ezen belül egy szakembercsapat felállítása és elfogadtatása a vizsgatételek összeállításánál, hogy elkerüljék a nyelvi és a fordítási hibákat – mondta.

Kallós Zoltán ismertette az RMDSZ javaslatára született törvénymódosító intézkedéseket, amelyek a lakosság pénzügyi közteherviselésére, a családok megsegítésére, a közlekedés gyorssá és biztonságossá tételére vonatkoznak, de érintenek oktatási, szociális és egészségügyi kérdéseket, infrastruktúra-fejlesztéseket is. Kiemelte a sikeres javaslatokat, amelyek belekerültek a törvénytervezetbe, és azokat, amelyeket egyes pártok már indulásból megvétóztak.

 

Megválaszolatlan kérdések Rengeteg felmérés készült és készül folyamatosan a romániai magyar oktatás helyzetéről, amelyek segítségével a jövőbeli irányvonalakat kívánják meghatározni, ellenben ez a soktényezős rendszer folyamatosan változik, a kutatások, felmérések eredményei csak adott területre és időszakra érvényesek – fejtette ki Magyari Tivadar egyetemi tanár, az RMDSZ oktatási főosztályának vezetője. A RMDSZ-nek voltak sikeres törvénymódosító javaslatai, de nem sikerült lényegesen változtatni a tankönyvek és a fordítások terén, a finanszírozás emelésén, a fejkvótarendszeren, a bürokrácián – mondotta. Ez a magyarázata annak, hogy arról a hazai magyar oktatási rendszerről, amelyben a diákokkal, pedagógusokkal, szülőkkel nagyszülőkkel együtt hatszázezer magyar ember érintett, nem beszélhetünk úgy, mint amelynek összetevői állandóak, kiszámíthatóak lennének. Kallós Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte, emiatt is fontos, hogy minél több kérdésben helyben lehessen dönteni, a törvény adta lehetőségeket kihasználni és kisebbségi jogainkat érvényesíteni.

A kérdések, panaszok között elhangzott: fölösleges, drága és értelmetlen a jelenlegi minőségbiztosítási intézmény ellenőrzése; rendezetlen a diákok és a pedagógusok ingázási költségeinek megtérítése; az igazgató nem választhatja meg a pedagógusokat, nincs lehetőség helyi jellegű versenyeztetésre; a bölcsődék átkerültek az oktatási rendszerbe, de az alkalmazottak átképzését folyamatosan halasztják; a Pedagógusok Háza a képzésekhez hely- és humánerőforrás-hiánnyal küzd; a tehetséggondozás jövője függőben, mert a kiválósági központok helyett elit osztályokat kívánnak létrehozni; az uniós pályázatok egyes kitételei kivitelezhetetlenek, vannak vidékek, ahol az elektromos hálózat nem bírja meg iskolabuszok töltőállomásának működtetését; egyes szaktantárgyakból csak harminc-negyven évvel ezelőtt kiadott tankönyvek léteznek; folyamatosan változik a tanévszerkezet és a vizsgarend, nincs állandóság, kiszámíthatóság; alacsony a pedagógusok bére, különösen az igazgatóké, akikre sok plusz teher hárul a pályázatok és a papírmunka miatt, nem fizetik a mentorálást, a korábbi minimálbér szerint kapják a pluszjuttatást a doktori címmel rendelkező tanárok, holott az már növekedett.

Érdemi választ a kérdésekre a jelen lévő meghívottak, előadók nem tudtak adni, csupán ígéretek hangzottak el, hogy a jövőben foglalkoznak ezekkel, bár sok esetben nem tartozik hatáskörükbe, hogy változtassanak. Az oktatás tartalmi vonatkozásáról, a tananyag és a tankönyvek minőségéről, a vizsgarendszer és általában a számonkérés jelenlegi változatának elavultságáról, a diákok túlterheltségéről nem esett szó, annyit Kallós Zoltán államtitkár ellenben elmondott: mindannyiuktól függ, milyen lesz a jövőben a hazai magyar oktatás, amelyben a diákok és pedagógusok mellett a szülőkre és az egész társadalomra nagy szerep hárul.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »