Sok a tisztázatlan kérdés (Kórházak visszaszervezése)

Sok a tisztázatlan kérdés (Kórházak visszaszervezése)

Nem lenne etikus, ha azokat a dolgozókat, akiket a koronavírus-járvány miatti pluszfeladatok ellátására alkalmaztak, a fertőzés terjedésének csökkenése utáni visszarendeződéskor elbocsátanák, de egyelőre nincs országosan egységes forgatókönyv arra, hogy mi lesz az ő további sorsuk – állítja András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Közeledik a február 7-én egy hónappal (sokadszorra) meghosszabbított vészhelyzeti állapot végső határideje, és talán a kórházak járvány előtti működésének visszarendeződése sincs túl messze, ezért merült fel több ehhez kötődő kérdés a megyei kórház vezetőségének szerdai sajtótájékoztatóján. Mi lesz a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátására alkalmazott hetven munkavállalóval, hogyan nyerhető vissza a sokszori átszervezés és az ellátás korlátozása miatti lakossági bizalomvesztés, a beutalások korábbinál alacsonyabb száma hogyan befolyásolja a finan­szírozást?

Hírdetés

Az intézmény menedzsere elmondta, elsősorban a koronavírusos és a nem fertőzött páciensek elkülönített betegútjainak kialakítása miatt volt szükség betegszállítók alkalmazására, a járvány miatti átszervezéshez hetven személyt alkalmaztak különböző munkakörökbe. Szerződésük a vészhelyzeti időszakra és annak vége után még harminc napig érvényes, de a kórházvezető szerint nem lenne túl etikus elbocsátani azokat, akik a kórház számára fontosak voltak vészhelyzetben, ezért próbálják megtalálni a megoldást, hogy minél többüket tudják elhelyezni bizonyos munkakörökben.

Újságírói kérdésre válaszolva a menedzser elmondta: az ország belső felében, így Háromszéken sincs szükség jelenleg mobil egészségfelmérő, COVID-tesztelő csoportok megszervezésére, mint az Ukrajnával határos megyékben, ha a menekültek között lesznek sebesültek, akkor el kell látni őket, de szerinte ez elsősorban a katonakórházak dolga, a közkórházaknak a helyi lakosság egészségügyi ellátása a feladata. De a megyei kórház éppúgy, mint eddig, ezután is ellátja az ide irányított betegeket, bárhonnan jönnek – mondta az intézmény menedzsere.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »