Simon Zsolt nélkül is a Szövetségé lehet az egyetlen magyar lista

Simon Zsolt nélkül is a Szövetségé lehet az egyetlen magyar lista

A Magyar Fórum végleg kihátrált a Szövetséggel való együttműködésből, és a mérhetetlen támogatottságú ODS-sel vág neki az elkövetkezendő választásnak. Vajon hol siklottak el a Szövetség és a Magyar Fórum közötti tárgyalások?

Nem is olyan rég készített egy közvélemény-kutatást a Fórum Kisebbségkutató Intézet. Az eredményekből világosan kirajzolódik, hogy a magyarok jelentős része egységes magyar listára szeretne szavazni. Simon Zsolték legutóbbi bejelentése után azonban ez aligha valósul meg.

Teljesen érthetetlen és felfoghatatlan, hogy a Magyar Fórum számára miért fontosabb egy törpepárttal együtt indulni, mintsem kiegyezni a Szövetséggel.

Pedig az elmúlt hetekben a magyar párt mindent megtett annak érdekében, hogy Simonék feltételeinek eleget tegyen. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke még a névváltoztatást is elfogadta, miszerint Szövetség-Magyar Fórum néven induljanak el közösen a felek. Mindhárom platform egyetértett abban, hogy a szükséges kompromisszumokat meg kell hozni a megegyezés érdekében. A Híd és az Összefogás a párton belüli megegyezés értelmében helyeket ajánlott volna a listán a Magyar Fórum jelöltjeinek.

Hírdetés

A Szövetséget tehát lehet kritizálni sok mindenért, de az nem rajtuk múlott, hogy Simon Zsolték más utat választottak.

A Magyar Fórum elnöke azzal érvelt, hogy a megegyezés kerékkötője az MKP platform volt. Ez viszont nem igaz, hiszen az MKP is egyetértett azzal, hogy az egységes magyar lista érdekében a Magyar Fórummal együtt kell működni. A napnál is világosabb tehát, hogy a Magyar Fórum nem akart megegyezni a Szövetséggel, emiatt jó eséllyel nem lesz olyan magyar lista, amelyen az összes releváns magyar szereplő rajta lesz.

Ami a Szövetséget illeti, számukra a legjobb megoldás az, ha a párt nevét Magyar Szövetségre változtatják, és folyamatosan azt fogják kommunikálni, hogy ez az egyetlen magyar párt. Pozitívum az is, hogy a Szövetség nyitva hagyta az ajtót a Magyar Fórum jelöltjei számára.

A kampányidőszakban kulcsfontosságú lesz a Szövetség számára, hogy ne a Magyar Fórummal legyen elfoglalva. Annak kell lennie a fő célnak, hogy azokat a szavazókat is megszólítsák, akik rendszerint távol szoktak maradni az urnáktól.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »