Siker: panaszunkra reagálva üdítőgyártók zöld állításait vizsgálja a GVH

Siker: panaszunkra reagálva üdítőgyártók zöld állításait vizsgálja a GVH

Több üdítőt és ásványvizet gyártó céggel szemben, a Coca-Cola, a Szentkirályi és Fonte Viva ásványvizes és üdítőitalos palackokon látható állítások miatt indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azután, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Versenyhivatalhoz fordult a nagy italgyártók megtévesztő zöld állításai miatt.

2023. novemberéhez fordultunk a versenyhatósághoz, miután megelégeltük a palackos üdítőkkel és ásványvizekkel kapcsolatos félrevezető zöld állításokat. Zöldre festés miatt megkerestük a hazai gyártókat, és panaszt tettünk a GVH-nál, korábban pedig európai fogyasztóvédőkkel együtt panaszt nyújtottunk be az Európai Bizottságnál is. Panaszunk lényege az volt, hogy

nézetünk szerint a Coca-Cola, a Szentkirályi és Fonte Viva ásványvizes és üdítőitalos palackok címkéin feltüntetett, a termék környezeti hatásaira vonatkozó állításokkal megtévesztik a fogyasztókat.

Félrevezető állításokat tettek termékeik újrahasznosíthatóságáról, márpedig az ilyen állítások nem felelnek meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályoknak.

Mi a probléma pontosan?

A megkeresett vállalkozások valószínűsíthetően megtévesztő állításaikban közös, hogy azok a termékek lényeges jellemzőire, a környezetre gyakorolt hatásaira vonatkoznak. A kifogásolt reklámállítások azonban feltehetően megalapozatlanok, a palackok környezeti előnyeinek igazolására a cégek valószínűleg nem rendelkeznek megfelelő bizonyítékkal, ez pedig kimeríti a zöldre festés fogalmát.

Panaszunkat megalapozottnak látta a Gazdasági Versenyhivatal ahhoz, hogy kivizsgálja az ügyet. Ahogy fogalmaznak:

a gyanú szerint a Fonte Viva Kft. 2022. március 9-től a Fonte Natura ásványvizek címkéin és a terméket népszerűsítő kereskedelmi kommunikációjában megfogalmazott állításaival pl. a „100% újrahasznosított PET-palackban”„100% rePET”„100% rePET palackból palack” szlogenekkel megtévesztette a fogyasztókat.A Szentkirályi Magyarország Kft. 2019. november 18-tól a Szentkirályi ásványvizek és ízesített italok címkéin és kereskedelmi kommunikációjában a „Szállj be a körforgásba” körforgásos rendszert hirdeti, amelynek keretében a„Gyűjtsd szelektíven!”, „100%-ban újrahasznosítható”, „Palackból palackot, 50% rePET”, és ehhez hasonló jelentéstartalmú állításokkal és képi megjelenítésével valószínűsíthetően szintén megtévesztette a fogyasztókat az egyes, ún. zöld állításokkal.A GVH vizsgálja továbbá a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a Coca-Cola Magyarország Szolgáltató Kft. és a The Coca Cola Company vállalkozásokat is, mivel a gyanúja szerint 2020. december 10-től a Naturaqua márkanév alatt forgalmazott ásványvizek és üdítőitalok címkéin és kereskedelmi kommunikációjuk során a „Hasznosíts újra 100%-ban újrahasznosítható PET palack vagyok”, „100%-ban újrahasznosítható”, valamint az ehhez hasonló jelentéstartalmú állításokkal és a kereskedelmi kommunikáció képi megjelenítésével valószínűsíthetően megtévesztették a fogyasztókat.

Hírdetés

Hamarosan zöldre festés gyanús eseteket gyűjtünk és vizsgálunk meg közelebbről a Tudatos Vásárlók Egyesületénél!

Ha értesülni szeretnél az ezzel kapcsolatos és hasonló hírekről, vagy eleged van a zöldre festésből, és alig várod, hogy az ilyen esetek lelepleződjenek, iratkozz fel hírlevelünkre!

A Tudatos Vásáról évek óta foglalkozik a zöldre festés problémájával a háztartási tisztítószerektől az élelmiszerekig.

Panasszal egyébként bárki fordulhat a Versenyhivatalhoz, itt olvasható, mi a módja.

A versenyfelügyeleti eljárások megindítása már önmagában siker a fogyasztókra nézve, bár nem jelenti annak kimondását, hogy az érintett vállalkozások a jogsértéseket elkövették. Az eljárások a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértések bizonyítására irányulnak.

A vizsgálatok lefolytatására biztosított időtartam 3 hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható. Eredmény leghamarabb tehát novemberben várható.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete részéről üdvözöljük a GVH eljárását, és várjuk a vizsgálatok eredményeit és a Versenytanács határozatait.

Fókuszban a zöldre festés a GVH-nál is

A GVH 2024 januárjában publikálta a zöld állításokat vizsgáló piacelemzését, amely rávilágított többek között arra, hogy sok esetben nem egyértelműek, zavarosak a zöld reklámüzenetek, a fogyasztók jelentős része pedig nincs tisztában az egyes állítások és jelölések pontos tartalmával, illetve jelentésével. A versenyhivatal – a piacelemzés megállapításai alapján – számos javaslattal élt a piaci szereplők, a jogalkotó és a jogalkalmazók irányába, annak érdekében is, hogy segítse a tisztességes zöld állítások piaci szereplők általi alkalmazását.

Ez a poszt Siker: panaszunkra reagálva üdítőgyártók zöld állításait vizsgálja a GVH először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »