Sidó H. Zoltán: „Az Európai Unió a békéről szól“

Sidó H. Zoltán: „Az Európai Unió a békéről szól“

Sidó H. Zoltán: „Az Európai Unió a békéről szól“ Száz Ildikó2024. 05. 09., cs – 16:10 Érsekújvár |

Európa Napot tartottak Érsekújvár főterén, amelyre várták a járási székhelyen tanuló fiatalokat és a lakosokat. Az Érsekújvári Művészeti Alapiskola növendékeinek fellépése, két pódiumbeszélgetés és két tájékoztató sátor tette teljessé a rendezvényt május 9-én, a Schuman-nyilatkozat évfordulóján. Európa Napján a Pázmány Péter Gimnázium diákjai arról tájékoztatták a főtérre látogatókat, hogy ezen a napon 1950-ben Robert Shuman francia külügyminiszter mondta el a kulcsbeszédét. Európa nemzetei a második világháború következményeiből próbáltak talpra állni ebben az időszakban. 

Ismeretterjesztő, számos kérdésre választ kereső pódiumbeszélgetések zajlottak a járási székhely főterén. Elsőként a dunaszerdahelyi születésű Németh Marco gimnazista lépett színpadra, aki tizenöt évesen írta meg az Európa dióhéjban (Európa v kocke) című könyvét, amellyel 2022-ben elnyerte az Európai Polgár Díjat. Csanda Tamás egyetemista kérdéseire válaszolva a szlovák nyelven zajló pódiumbeszélgetésen megtudtuk, Marco már alapiskolás korától érdeklődik a közéleti történések iránt, önkéntesként annak idején igyekezett felhívni a lakosok figyelmét az európai unió fontosságára. A koronavírus idején írta meg a könyvét. 

„Nem csak az európai uniós támogatások miatt érdemes Szlovákiának tagállamnak lenni, nekünk fiataloknak is számos lehetőséget kínál az európai uniós tagság. A közelgő választásokon éppen ezért minden szavazatnak súlya van. Az európai ifjúsági parlamentnek óriási szerepe van. Számos vitafórumon veszünk részt országszerte a fiatalokkal. Nem szorulnak háttérbe a nézeteik, de ehhez hallatni kell a hangjukat, mi pedig tolmácsoljuk a véleményüket” 

– hangsúlyozta Németh Marco. Csanda Tamás és Marco beszélgetéséből továbbá kiderült, hogy polgárokként a mi felelősségünk is tájékozódni arról, milyen lehetőségeket kínál a tagság, a fiatalok számára például nemzetközi vetélkedőket, színvonalas képzési lehetőségeket. A fiatalok külföldi tanulmányai kapcsán ugyanakkor szó volt arról, hogy miért maradnak külföldön, miután elvégezték a tanulmányaikat. Csanda Tamás és Németh Marco egyetértettek abban, hogy az adott országnak olyan lehetőségeket, illetve feltételeket kellene kínálni a fiatalok számára, amiért érdemes visszatérniük. Látniuk kell, hogy van értelme a hazaköltözésnek, a szlovákiai érvényesülésnek. 

„Nagyon sok fiataltól kaptam olyanfajta visszajelzést, hogy nagyon jó ez a felvilágosító munka, amit végzünk. Az európai témának nem csak a választásokat megelőző időszakban kellene rezonálni, folyamatosan van értelme az ilyen aktivitásoknak” 

Hírdetés

– hangsúlyozta Marco. Sidó H. Zoltánt, lapunk főszerkesztő-helyettesét Kis Péter reklám menedzser faggatta a pódiumbeszélgetés során Szlovákia húsz éves tagságának a pozitívumairól és negatívumairól az Európai Unióban. 

„Az Európai Unió a békéről szól, arról, hogy két borzalmas világháború után az európai nemzetek többé már ne ugorjanak egymás torkának, inkább működjenek együtt” 

– hangsúlyozta Sidó H. Zoltán, aki részletes történelmi összefoglalóval járult hozzá az érsekújvári Európa Nap sikerességéhez és színvonalához. Elmondta, hogy napjainkban huszonhét tagja van az EU-nak, bő 450 millió polgárral. Hangsúlyozta, hogy az EU-tagság nem csak a pénzről szól, hanem elsősorban a demokratikus értékekről, az együttműködésről, az európai egység megteremtéséről. Továbbá a négy szabadságról, az ember, az áru, a tőke és a szolgáltatás szabad áramlásáról. Ezt számok tükrében is érzékeltette Sidó H. Zoltán mondván, hogy a közberuházások 80 százalékát az EU finanszírozza, iskolák, kórházak felújítása, utak építése, csatornázás, számos környezetvédelmi beruházás valósult meg a támogatásnak köszönhetően. Az előző előadóhoz hasonlóan ő is kitért arra, hogy a fiatalok 18 százaléka külföldön tanul, sokan nem jönnek haza, legalábbis a diákok mintegy negyven százaléka nem tervezi a hazaköltözést. 

„A demokráciát ugyan kivívtuk, de a vívmányokat meg is kell őriznünk, ami folyamatos éberséget igényel. Ezért nem szabad olyan pártokra szavazni amelyek megkérdőjelezik a demokrácia lényegét – mint például a mostani kormány, amely ráront a médiára, a civil szervezetekre, a bíróságokra, a környezetvédelemre, a kultúrára” 

– hangzott el a beszélgetésen.

A találkozón részt vettek a Pázmány Péter Gimnázium diákjai, pedagógusai, Peternai Zsuzsanna a gimnázium igazgatója ajándék kiadványt vett át az iskola számára Németh Marcotól. Találkoztunk Katarína Hozlárovával, az egyházi alapiskola igazgatójával is. A főtéren több felnőtt lakos megállt, hogy egy-egy kérdést megvitasson az előadókkal, ismeretterjesztő anyagot válasszon a tájékoztató sátrakban, beszélgessen a szervezőkkel. Érsekújvár önkormányzata is támogatta a rendezvényt, továbbá Madarász Veronika az Érsekújvári Művészeti Alapiskola igazgatója és Szabó Zsuzsanna, az Europe Direct komáromi munkatársa. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »