Semmis a busztender, válságtanácskozást tartanak

Semmis a busztender, válságtanácskozást tartanak

A városvezetés „válságtanácskozást” tart, s azt mérlegeli: elveti a korábban a kormány által a fővárosra kényszerített szolgáltatás-vásárlást, és ha össze tud „kaparni” annyi (40-70) buszt, amellyel tavasszal megkezdhető lenne a 3-as metró felújítása, akkor Budapest elfelejti a külső vállalkozóktól való megrendelést – nyilatkozta az MNO-nak a főpolgármester.

Megsemmisítette ma a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a 3-as metró felújításának idejére szükséges 150 pótlóbuszos szolgáltatásra kiírt közbeszerzési eljárást – derült ki a hatóság honlapjára szinte a döntés után azonnal feltett határozatból. A KDB ezzel együtt a kormány által kierőszakolt megrendelési pályázat idén június 17-én megjelentett előzetes tájékoztatóját, és a későbbi kiegészítéseket súlyosan jogszabálysértőnek, a közbeszerzési törvénybe ütközőnek minősítette, és a kiíró Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) szemben példátlan, 40 millió forintos bírságot szabott ki.

A KDB két ponton látott törvényszegést: szerintük a BKK szándékosan pontatlan műszaki feltételekkel írta ki a tendert, amelynek alapján nem minden szolgáltató tudta eldönteni, hogy részt vegyenek-e az eljárásban vagy sem, illetve a fővárosi közlekedési cég nem jelölte meg egyértelműen, hogy a szolgáltatásvásárláshoz a leendő nyertesnek sofőröket is kell biztosítania.

– Nevetséges! A közbeszerzési hatóság talán maga sem tudta, hogy mondvacsinált indokaival milyen hatalmas felelősséget vállal a 3-as metró felújításának megakasztásában – közölte lapunkkal Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Hozzátette: a városvezetés „válságtanácskozást” tart, s azt mérlegeli: elveti a korábban a kormány által a fővárosra kényszerített szolgáltatás-vásárlást, és ha össze tud „kaparni” annyi (40-70) buszt, amellyel tavasszal megkezdhető lenne a 3-as metró felújítása, akkor Budapest elfelejti a külső vállalkozóktól való megrendelést. Mint mondta: Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter éppen a Volánbusz érdekében függesztette fel az eljárást, azonban a KDB a mostani megsemmisítéssel az állami busztársaság a szolgáltatásra épített hasonló tenderét is ellehetetlenítette.

– Figyelembe vesszük a kormány hosszú távú stratégai érdekeit, egyben a rövid távú tényeket, amelyek szerint Magyarországon ma nem áll rendelkezésre magyar busz ilyen nagyságrendben – szögezte le Tarlós István.

Hírdetés

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója pedig elmondta: a hatóság mondvacsinált indokaival szemben jogi útra lépnek, bírósághoz fordulnak.

– Budapesten ma csaknem félezer busz működik hasonló formában, s valamennyit ugyanilyen közbeszerzési eljárásokon szerezte, ugyanilyen műszaki előírásokkal és feltételekkel. A legkülönösebb pedig az, hogy az eredeti felhívásunkat maga a KDB „minőségbiztosította”, amiért százezer forintot fizettünk.

– Érthetetlen és védhetetlen, hogy egy pályázat, amelyről a hatóság maga állapítja meg, sőt garantálja, hogy törvényes, mára jogsértő lett. A hatóság ürügyet kereshetett a tender megsemmisítésére, hiszen nincs olyan pályázó, olyan szolgáltató, ahol azt gondolnák, hogy „önjáró buszok” léteznek, s így azokhoz sofőrök sem kellenek – mondta Dabóczi Kálmán, aki szerint a BKK akár átcsoportosításokkal, akár korábbi buszvásárlási opciók lehívásával képes lesz előteremteni legalább a 3-as metró déli szakaszának pótlásához szükséges járműszámot, így a munkák akár el is kezdődhetnek majd jövő márciusban.

A fővárosnak, illetve közlekedési társaságának, a BKV-nak már csaknem egy éve lehetne 150 autóbusza a metrópótláshoz, hiszen tenderein eredményesen, a legolcsóbb, alig több mint 12 milliárd forintos ajánlattal egy lengyel gyártó, a Solaris nyert. Ezt „fúrta meg” a kormány, és a magyar buszgyártás feltámasztásának ígéretével idén nyárig halogattatta a döntést. A kiírt, majd kérésre határidővel módosított, műszakilag pontosított tendert Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére szeptember 23-án szombaton függesztette fel a KDB.

A közbeszerzési eljárást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter folyamatosan támadta szinte minden nyilvános szereplésén. Mindeközben a 3-as metró korábban teljesnek ígért felújítását – Orbán Viktor miniszterelnök Tarlós Istvánnak tett ígéretei és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentései ellenére – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tette kockára.

A főpolgármesternek alig egy hete küldött hivatalos levelükben leszögezték: a kormány nem vállal 137,5 milliárd forintnál több fedezetet a beruházásra. A főpolgármester pedig ezt követően közölte: ebben az esetben elmaradhatnak a metrómegállók felújítási munkái, éppen a közbeszerzési eljárások magas ajánlatai miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »