Semjén: A határon túli magyarság része az egyetemes magyarságnak

Semjén: A határon túli magyarság része az egyetemes magyarságnak

A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn – jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden Budapest IX. kerületében.

Semjén Zsolt a magyar–bolgár barátság napján a felújított Bolgár Művelődési Ház ünnepélyes átadásán szólalt fel, a Vágóhíd utca 62. szám alatt. Úgy fogalmazott, az emberiség nagyobb „megszegényesülését” el sem lehetne képzelni annál, ha eltűnnének a nemzetek: a magyar nem lenne magyar, a bolgár bolgár, a lengyel pedig lengyel.

A kormány az emberiség értékgazdagságának védelmében minden nemzetnek és nemzetiségnek a megmaradását és kiteljesedését szolgálja, így a Magyarországon őshonos tizenhárom nemzetiségét is – hangoztatta a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt kiemelte, a magyar alkotmány is rögzíti, hogy az őshonos nemzetiségek államalkotó tényezők, ezért a magyarországi bolgárság tagja az egyetemes magyar nemzetnek és tagja az egyetemes bolgár nemzetnek.

– mondta a miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette, a nemzeti kisebbségeknek van egy különleges felelősségük is, hiszen egyszerre örökösei a magyar nemzet és az anyanemzet kultúrájának. A magyarországi bolgárság Semjén Zsolt szerint olyan sajátos értékgazdagság örököse, amelyet kizárólag ez a közösség tud kimunkálni, megőrizni az egyetemes magyarságnak, bolgárságnak és emberiségnek.

Hírdetés

Mint mondta, hogy Magyarország és Bulgária kapcsolata harmonikus. A megújult művelődési ház hirdeti a nemzetiségi kultúra nagyszerűségét – közölte a miniszterelnök-helyettes, hozzáfűzve: gondoskodott arról, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges további források a létesítmény méltó befejezéséhez. Semjén Zsolt azt mondta, hogy a vadászati világkiállításon Bulgária építette fel az egyik legnagyszerűbb és legsikeresebb pavilont.

Valeri Szimeonov, a bolgár nemzetgyűlés alelnöke felidézte, hogyan fogadták el a magyar–bolgár barátság napját. Kijelentette, hogy Magyarországon összetartó, szilárd bolgár közösség él, amelynek tagjai őrzik hagyományaikat, tanítják gyermekeiket a bolgár nyelvre.

Azt mondta: rájött arra, hogy ezek az emberek többet érdemelnek, mint amennyit korábban Bulgáriától kaptak. Úgy vélekedett, hogy az elmúlt esztendőkben többet tettek a magyarországi bolgárokért, mint az elmúlt évtizedekben.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy méltó bolgár központ épül fel a környéken, ez egyedülálló lesz egész Európában.

Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója szerint a bolgárok talán a mezőgazdaságban segítettek a legtöbbet Magyarországon: a bolgárkertészek meghonosították a zöldség-, így például a paradicsomtermesztést.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »