Semaphore- és Mercedes Band-koncert az Arénában

A SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál alkalmából újra fellép a legendás sepsiszentgyörgyi Semaphore rockzenekar, mely utoljára tizenöt évvel ezelőtt koncertezett a Háromszéki Magyarok Világtalálkozóján. Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock, 1970–2010 című most megjelent kötetének szombat esti bemutatója után a Sepsi Arénában kerül sor a koncertre, ahol egy másik közismert sepsiszentgyörgyi együttes, a Mercedes Band is újra színpadra áll.

Zilahi Csaba 1990-től műsorvezető és zenei szerkesztő a Kolozsvári Rádiónál, emellett volt zenés tévéműsora a Román Televízió Magyar Adásában, zenei rovata az Európai Idő, Krónika, Szabadság napilapokban. Hiánypótló új kötetében valóságos időutazásra hívja olvasóit az erdélyi rockzene világába: egykori újságcikkek, rádiós interjúk, fotók és frissített információk alapján négy évtized (1970–2010) történéseit, eseményeit dolgozza fel 90 erdélyi együttes, előadó részletes ismertetésével. Már több erdélyi városban is bemutatták a kötetet, valamennyi helyszínen olyan zenekarok koncertjeinek kíséretében, melyek maguk is szerepelnek a kötetben.  

Semaphore

A Semaphore együttest 1992-ben alapította Sztakics István Attila billentyűs és Dancs Árpád Zsolt dobos Sepsiszentgyörgyön. Az első időszakban több helyi zenész is megfordult a csapatban, mire 1993 októberében a Nagyenyedről érkező Makkai Kálmán gitáros-énekes belépésével határozott irányt vett a zenekar működése. 1995-ben egészült ki az együttes Szénégető Attila basszusgitárossal, aki 2012-ben autóbaleset áldozata lett.

Dalaik hamar közkedveltté váltak a szentgyörgyi fiatalok körében, ők pedig egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. Éveken át heti rendszerességgel koncerteztek a sepsiszentgyörgyi Madiszban, mely később a legendás Bunker klubbá alakult, ezenkívül rengeteg fellépésük volt az ország különböző, főként magyarlakta városaiban. A Bunker klubban öt-hat órás koncertjeik is voltak.

1996-ban Bukarestben készítették el a Gondolatok című albumukat, 1996 és 1998 között több tízezres közönség előtt léptek fel a Szent György Napokon, 1997-ben videóklipet készített nekik a Román Televízió Magyar Adása, 2000 februárjában háromhetes svédországi turnén vettek részt.

Hírdetés

Ezután Szénégető Attila Kolozsvárra került egyetemre, és a többiek élete is úgy alakult, hogy megszűnt a zenekar tevékenysége, bár hivatalosan nem oszlott fel a Semaphore. Legutóbb a 2007-es Háromszéki Magyarok Világtalálkozóján léptek fel. A tavaly augusztusban bemutatott István, a király székelyföldi nagyprodukció rockzenekarának Makkai Kálmán és Sztakics István is tagja volt, Dancs Zsolt pedig producerként vett részt a rockopera színpadra állításában.

A szombati koncerten Benedek István fog basszusgitáron játszani, aki a Mercedes Band oszlopos tagja, de örömmel vállalta, hogy fellép a Semaphore-ral, annál is inkább, hogy tartozik a néhai Szénégető Attilának egy beugrással. Az egyik bukaresti Mercedes-koncerten ugyanis ő zenélt helyette. A Sema­phore tagjai nem titkolják, hogy nagy élmény volt felkészülniük erre az újabb koncertre, a folytatást is fontolgatják.  

Mercedes Band

A Mercedes Band, mely szintén fellép a nevezett könyvbemutatón, csupán pár évvel fiatalabb zenekar, 1997 januárjában alapították. Ők is rengeteg tagcserén mentek át már az első időszakban is, kezdetben inkább a blues határozta meg a stílusukat, majd hard rock, klasszikus rock és metal hatások is megjelentek a szerzeményeikben, magyarul és románul is énekeltek az évek során.

A Mercedes Band történetében is voltak hosszabb-rövidebb szünetek, nekik két albumuk jelent meg (mindkettő két nyelven), a második 2013-ban.

1997 decemberétől Höncz László Dániel énekes (néha basszusgitáros is volt) a zenekar frontembere, az ő kitartása tartotta össze ilyen sokáig a csapatot. Ők valójában 2015-től „hallgatnak”, a bukaresti Colectiv-tagédia óta, amikor több barátjukat, közeli ismerősüket is elveszítették. Akkor úgy döntöttek, egy időre szünetet tartanak, és végül azóta csak egyszer koncerteztek: 2017-ben, megalakulásuk huszadik évfordulóján.

Szombati koncertjüknek az lesz az érdekessége, hogy több felállásban is zenélnek, megpróbálják bemutatni a zenekar alakulását. Höncz László Dániel mellett Szabó Pál Szabolcs (gitár, ének), Benedek István (basszusgitár), Sztakics István Attila (billentyűs hangszerek), Szigyártó György (billentyűs hangszerek), Oláh József (dobok) és Főcze Hunor (dobok) lép fel.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »