Sarlós Boldogasszony-búcsú lesz Fallóskúton

Sarlós Boldogasszony-búcsú lesz Fallóskúton

A Heves megyei Mátraszentimréhez tartozó Fallóskúton, a Béke Királynője tiszteletére épült templom előtt június 30-án, vasárnap Sarlós Boldogasszony-búcsút tartanak. A délben kezdődő szentmisét Puskás Antal pálos tartományfőnök mutatja be. Az ünnepi szentmiséhez körmenet is kapcsolódik.

A részletes program a plakáton olvasható.

*

Mátraszentimre-Fallóskút település a Magas-Mátrában található. Az itt élők szerint nevét valószínűleg az alatta lévő bővizű Vállós-kúttól kapta, az odatelepült szudétanémetek kiejtése révén lett Fallóskút. A terület egykor Hasznoshoz tartozott, majd Mátraszentimre megalakulásával ennek része lett. Itt épült fel a felső-mátrai templomok közül talán a legismertebb, amely mára országszerte ismert Mária-kegyhely.

A zarándokhely története 1947-ig nyúlik vissza, amikor egy hasznosi asszonynak, Sánta Lászlónénak (Klára asszonynak) többször megjelent a Szűzanya. A látomások idején Klára asszony férjével együtt útra kelt és közösen meglelték a forrást, mely mellé a kis kápolna építése 1948 szeptemberének első napján kezdődött meg. A kápolna és környezete az évek során sokat változott, formálódott.

A templom építése az 1970-es években kezdődött el, majd 1988-ban a régi kápolna elé új torony épült. A következő évben felépült az új kápolna, melyet 1990-ben az Erdők királynője tiszteletére szenteltek fel, míg a Béke királynéja templom építési munkái 2006-ban fejeződtek be. A zarándokhelyet érinti a Mária-út, a környékbeli településekről jelzett turistaúton is el lehet jutni, de autóbusszal vagy gépkocsival is  jól megközelíthető.

Hírdetés

A kápolna előtt különlegesen szép, egyedi tűzzománc stációk vannak, Rácz Gábor iparművész alkotásai. Az ország különböző településeinek adományaiból készültek el 1992-ben, még a tengerentúlról is érkeztek adományok. 1996-ban készült el a szabadtéri oltár, illetve a kápolna előtti márvány Mária-szobor.A későbbiekben folyamatosan bővült a látnivalók köre, például faragott kapu fogadja a látogatókat.

A zarándokhely több évtizedes fejlesztésében komoly érdemei vannak a település néhai  plébánosának, Kacsik Árpádnak. Fallóskút sajátossága, hogy 2011-ig, haláláig itt élt Magyarország egyetlen főállású remetéje, Szél Sándor Paszkál, aki szívesen mesélt a zarándokoknak, kirándulóknak a zarándokhely történetéről.

Közvetlenül a kápolna előtt található a kút, amelynek vízéért az ország legtávolabbi pontjairól, sőt a határokon túlról is nap mint nap érkeznek zarándokok.

Forrás: Mátraszentimrei Római Katolikus Plébánia; Mátraszentimre–Fallóskút

Fotó: Mátraszentimrei Római Katolikus Plébánia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »