Sárkány ellen sárkányfű

Sárkány ellen sárkányfű

A világ nagy része kínai és orosz vakcinával lesz beoltva. Afrikában szőnyegbombázáshoz beillő kampányt folytat a világ legnépesebb országa, ajándékba, hitelbe is ad oltóanyagot. De sikeresen megcélozta a nagyon fertőzött Brazíliát, Pakisztánt is. Ez utóbbi ország vállalta, hogy beszáll a még mindig hiányzó harmadik fázisú vizsgálatokba, és további, nagyon népes országokba, Indonéziába vagy Törökországba is szállít vakcinát Kína.

Az oroszok is offenzív vakcinadiplomáciát folytatnak, Argentínán és Bolívián át Algériáig már több tucat országban megkapta az engedélyt a Szputnyik V. Tekintsünk el attól, hogy ez a két vakcinaexportőr otthon alig olt. Az uniós államokhoz képest lakosságuk elenyésző százaléka kapta meg a vakcinát, az amerikai, a brit vagy az izraeli lakosság átoltottságáról nem is szólva.

Hogy nem, vagy alig oltanak és a nonstop működő vakcinagyárakból egyenesen a reptérre viszik az ampullákat, a kínai és az orosz politikusok felelőssége, és a lelkiismeretükkel is nekik kell majd elszámolniuk.

Attól nem kell tartaniuk, hogy a lakosság majd benyújtja nekik a számlát a legközelebbi választásokon. Ez a belügyük. De tény, hogy a világban új lekötelezett baráti országokra tesznek szert, illetve a korábbi szövetségeiket megerősítik.

A nyugati vakcinagyártók akkor tudnák felvenni velük a versenyt, ha kevésbé szűkkeblűek lennének. Ha belátnák, hogy harmadik országok bevonásával növelhetnék a gyártókapacitásaikat. Ha belátnák, hogy a rövid távú, de csillagászati haszon kevesebbet ér, mint hosszabb távon a nyugati befolyás megtartása, esetleg növelése a világban.

Csakhogy ehhez a gyártási technológiát is át kellene adni. Azt a tudásbázist, amely milliárdos bevételeket jelent a nyugati gyógyszeriparnak. Őket azonban erre senki sem kényszerítheti, mert nem állami vállalatok.

Hírdetés

Enélkül, tehát a gyártási kapacitások bővítése nélkül viszont a Nyugat amúgy is csökkenő befolyása még inkább zsugorodni fog a fejlődő világban. Erre gondoltak az unió vezető politikusai, és nem az együttérzésre és a humánumra, amikor azt mondták, hogy segíteni kell a szegény afrikai országokat a vakcinabeszerzésben.

Gyakran kérdezgettük, mikor lesz már minden úgy, mint volt? Mikor tér vissza az életünk a normális kerékvágásba? Most, egy évvel a pandémia kezdete után világosan látjuk: soha nem tér vissza a régi életünk. Nemcsak azért, mert a vírus még feltehetően sokáig velünk marad, és az is elképzelhető, hogy úgy fogunk oltásra járni, mint a rendszeres preventív orvosi vizsgálatokra.

Azért sem tér már vissza a régi életünk, mert a súlyunk, a nyugati kultúra súlya, ha úgy tetszik, a nyugati befolyás csökkenni fog a világban.

Igaza volt a szlovák külügyminiszternek, amikor azt mondta, hogy a Szputnyik vakcina a hibridháború eszköze. De csak félig volt igaza, mert azt elhallgatta, hogy a kínai és a nyugati vakcinák is a hibridháború eszközei. És még valami: ha valaki azt gondolja, hogy a Covid-útlevél, vagyis az utazást lehetővé tevő zöld tanúsítvány majd különbséget tesz a vakcinák között, az nagyon téved.

A görögök, az olaszok, a franciák és a spanyolok nem fognak lemondani a jól fizető orosz és kínai turistákról. Utóirat: azt olvastam a szlovák sajtóban, hogy a Moszkvában akkreditált szlovák diplomatákat is orosz vakcinával oltották be.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/12. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »