Sára Sándor-szobrot avattak (Lakitelek Népfőiskola)

Sára Sándor-szobrot avattak (Lakitelek  Népfőiskola)

A két éve elhunyt Sára Sándor Kossuth-díjas operatőrnek, filmrendezőnek mellszobrot állítottak a Lakitelek Népfőiskolán kialakított Nemzeti Panteonban, az emlékjelet a 20. Lakiteleki Filmszemle eredményhirdetését követően pénteken avatták fel.

A pályája elismeréseként a nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándor (1933–2019) filmjeit több mint félszáz országban vetítették, s számos magyarországi és nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal. Csoóri Sándor felkérésére 1993-tól hét éven át vezette a Duna Televíziót.

Hírdetés

Életútja előtti tiszteletadásként az emberi erőforrások minisztere 2020-ban Sára Sándor-díj elnevezéssel filmeseknek adományozható állami szakmai kitüntetést alapított, idén szeptemberben pedig róla elnevezett vetítő- és koncerttermet avattak az MTVA székházában.

A filmrendező Lakitelek Népfőiskolán felavatott bronz mellszobrát Lantos Györgyi szobrászművész készítette. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója Sára Sándort idézve hangsúlyozta: a film akkor születik meg, amikor megnézik.

A rendezvényen részt vett Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, Sára Sándor fia. A filmszemle zsűrijének elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »