Sándor-palota: Sulyok Tamás nem hozhatja nyilvánosságra Novák Katalin kegyelmi döntéseit

Sándor-palota: Sulyok Tamás nem hozhatja nyilvánosságra Novák Katalin kegyelmi döntéseit

A momentumos Bedő Dávid korábban levélben kérte Sulyok Tamás államfőt, hogy hozza nyilvánosságra az összes olyan kegyelmi döntés hátterét, indoklását, amely Novák Katalin idején született. Azzal érvelt, hogy az embereknek joguk van tudni, miért kapott kegyelmet "K." Endre, azt is, hány hasonló eset történt az elmúlt időszakban.

A Momentum frakcióvezetője most közösségi oldalán közölte, megérkezett a Sándor-palota válasza, amely szerint Sulyok Tamásnak erre nincs lehetősége. Bedő Dávid ugyanakkor emlékeztetett rá, a köztársasági elnök beiktatásakor (valójában megválasztása után) azt mondta, a transzparencia híve lesz kegyelmi ügyekben. Az ellenzéki párt szerint fontos lenne tisztázni a kegyelmi botrány körüli kérdéseket, megtudni, miért kapott kegyelmet egy pedofil bűnsegédje. Egy transzparenciában hívő köztársasági elnök ezért dolgozna, írta Bedő Dávid.

A Sándor-palota válasza szerint a köztársasági elnöknek a hatályos jogszabályi környezetben nincs lehetősége arra, hogy elődei kegyelmi döntéseit nyilvánosságra hozza, mivel az azokban szereplő adatok személyes adatok. A hivatal idézte Sulyok Tamás Mandinernek adott interjúját, amelyben arról beszélt, hogy a kegyelmi ügyek kivételesek; a kegyelemnek akkor van létjogosultsága, amikor egy ítélet után következnek be a büntetés végrehajtásával kapcsolatban kérdéseket felvető események, vagy ha az eljárás során merülnek fel előre nem látható, szokatlan, rendkívüli körülmények.

Hírdetés

A hetilapnak Sulyok Tamás ugyanakkor azt is mondta, hogy kegyelmi ügyekben át fogja tekinteni az eddigi gyakorlatot. Ő maga interdiszciplináris szakmai megközelítés alapján a jövőben csak rendkívül kivételes esetekben tudja elképzelni, hogy elnöki kegyelmet adjon.

Beiktatásakor azt mondta, egész élete iránytűje a jog, az elmúlt több mint harminc évben elődei kikövezték az utat, amin járnia lehet. A jó példákat követni fogja, de igyekszik hozzátenni a maga utcaköveit. Sulyok Tamás a minap a Kúria elnökével egyeztetett a tevékenységükkel összefüggő egyes közjogi kérdésekről.

Varga Zs. András korábban vizsgálatot indított, miután a Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok című folyóiratból derült ki, hogy kegyelmet kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől Kónya Endre, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese. A közzététel szabályos volt.

(24 nyomán)

Korábban írtuk: Sulyok Tamás a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki a besúgó Martonyit


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »