Rövidesen ismét látogatható lesz a kassai Alsó kapu

Rövidesen ismét látogatható lesz a kassai Alsó kapu

Bemutatták a kassai Fő utca szintje alatt található, megújult Alsó kapu régészeti komplexum új interaktív tárlatát, amely határon átnyúló együttműködés keretében jött létre. A föld alatti bemutatótér rövidesen újra látogatható lesz.

Az Alsó kapu a legnagyobb Kassa 13-18. század között több szakaszban épült erődítéseinek fennmaradt fragmentumai közül. A Fő utca 1996-ban kezdődött felújítása során tárták fel, 1998-ban föld alatti régészeti múzeumot hoztak itt létre. Most megújult a kiállítás, mégpedig azzal a céllal, hogy növelje az Alsó kapu látogatóinak számát, valamint megismertesse Kassa város történetét az érdeklődőkkel. A Via Carpatia EGTC és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésének köszönhetően információs és kommunikációs technológiákkal, információs panellel, valamint különféle audiovizuális elemekkel bővült a tárlat.

A projektet Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere mutatta be Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja, Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója, valamint a város, a kivitelező és a megyei műemlékvédelmi hivatal képviselőinek jelenlétében.

Jaroslav Polaček köszönetet mondott mindenkinek, akik hozzájárultak ennek a projektnek a megvalósulásához. Mint kifejtette,

a magyar féltől érkező 180 ezer euró fedezte az új tárlat installálását, a város saját forrásaiból pedig további több mint 200 ezer eurót fordított felújításra,

Hírdetés

egyebek mellett a falszakaszok helyreállítására, stabilizálására, a boltozat javításárára, új elektromos hálózat kiépítésére, illetve arra, hogy mozgássérültek számára is látogatható legyen a tárlat. A főpolgármester elmondta, a múzeumot néhány hét múlva, a városnapok keretében, körülbelül május 1-én tervezik megnyitni. Ezután a nyári időszakban 10-22.00 óra között várja majd a látogatókat.

Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója kifejtette, egyebek mellett multimédiás prezentációk, audiovizuális elemek színesítik a kiállítást, a 3D-s nyomtatással készült makettek pedig a legapróbb részletekig bemutatják, hogyan nézhettek ki egykor a város erődítései.

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, Magyarország kormánya mindig is pozitívan állt hozzá az olyan kezdeményezésekhez, amelyek a közös történelmi és kulturális örökségünk helyreállítását szolgálják. Ez alól a most bemutatott fejlesztés sem kivétel, amelyet 180 ezer euróval támogatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Bízom abban, hogy ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy az itt élő emberek jobban megismerhessék, az idelátogató turisták megtapasztalhassák közös történelmi és kulturális örökségünket”

– mondta hozzátéve, meglátása szerint Kassa városvezetésének fontos, hogy ápolja és fejlessze ezt az örökséget.

Marcel Gibóda főpolgármester-helyettes rámutatott, tudatosítják, hogy a Kassára látogató turisták legnagyobb részét a magyarok teszik ki, akiket leginkább a város története érdekel. A mostani fejlesztésre pedig úgy tekintenek, mint egy újabb lehetőségre ahhoz, hogy bemutathassák a város történelmét. Hozzáfűzte, tervezik a tárlat további bővítését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »