Rossz hír a cseheknek: történelmi mélyponton a sörfogyasztás

Rossz hír a cseheknek: történelmi mélyponton a sörfogyasztás

Történelmi mélypontra került 2023-ban a sörfogyasztás Csehországban.

A csehországi sörgyárak tavaly 20 millió hektoliter sört főztek,  2,7 százalékkal kevesebbet mint az előző évben. Az egy személyre eső sörfogyasztás 136 literről 128 literre esett vissza, ami példátlanul alacsony szám – derült ki a cseh sörgyárak szövetségének éves jelentéséből, amelyet a ČTK hírügynökség ismertetett kedden.

A szövetség elemzése szerint a sörfogyasztásra kedvezőtlen hatással van a folytatódó gazdasági bizonytalanság és a fogyasztói szokásokban bekövetkezett változások.

Hírdetés

Az éves sörfőzési adatok már negyedik éve a 2010-es év szintje alatt vannak. A tavalyi évre remélt kedvező változást sajnos a folytatódó gazdasági bizonytalanság negatívan befolyásolta, ami a vendéglői fogyasztásokat is érintette. Ez a tendencia különösen a kisebb városokban és falvakban erős”

– mutatott rá Tomáš Slunečko, a szervezet igazgatója a hírügynökségnek nyilatkozva.

Slunečko szerint az utóbbi években jelentősen módosulnak a fogyasztói szokások, egyre több cseh iszik a normális sör helyett alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalokat. A sörgyárak tavaly 1,42 millió hektolitert főztek ezekből, ami éves összehasonlításban 9,3 százalékos növekedést jelent.

A cseh sör iránt a legnagyobb kereslet továbbra is Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban tapasztalható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »