Róna Péter az ellenzéki összefogás államfőjelöltje

Róna Péter az ellenzéki  összefogás államfőjelöltje

Róna Péter az ellenzéki összefogás köztársaságielnök-jelöltje – tudatták az ellenzéki pártok tegnap. Az ellenzéki szövetség közleményében így fogalmaznak: a 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának az Egységben Magyarországért pártjai. A kormányváltásra készülő ellenzéki szövetség felkérését Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta.

A közleményben a jelölt életútját is vázolják: Róna Péter családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati, majd a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát. 1986-ban nevezték ki a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává, a rendszerváltás után tért haza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, később megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t. 2004 és 2010 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi Jogi Tanszékén volt óraadó, 2006-ban címzetes egyetemi tanári rangot kapott. 2008-ban tanácsadóként volt jelen a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott hiteltárgyalások során. 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának lett a tagja, majd az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi társelnökeként segítette az LMP munkáját.

Hírdetés

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje elismerte: a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. „Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk” – mondta. Hangsúlyozza továbbá: az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd.

Mint ismert, Orbán Viktor december 21-én jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli Áder János utódjának. A magyar parlament tavaszi ülésszaka február 21-én kezdődik, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban elárulta: március 10-én szavaznak a köztársasági elnökről. A Mi Hazánk Popély Gyula felvidéki történészt, az MTA doktorát, Szanyi Tibor volt szocialista politikus pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét jelöli köztársasági elnöknek. Egy jelölt indulásához a képviselők legalább egyötödének ajánlására van szükség, kétharmados többséggel rögtön megválasztható az államfő, ennek hiányában második fordulót tartanak, ahol elég az egyszerű többség is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »