Romániában 20 ezren haltak meg a negyedik hullámban 1000 helyett

Romániában a negyedik hullámban 20 ezer ember veszítette életét koronavírus-fertőzés következtében. Ha az országban az átoltottság megfelelő szintű lett volna a negyedik hullám kezdetekor, mintegy 19 ezer ember menekült volna meg a haláltól. Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az országos oltáskampány vezetője szerint a negyedik hullám elhalálozásainak száma ezer körüli lehetett volna, ha az emberek nagyobb számban igényelték volna az oltást.

Valeriu Gheorghiţă arról is beszélt, a hatóságok nem tudhatják biztosan, hány hamis koronavírus elleni oltási igazolást adtak ki Romániában, de becslése szerint ezek száma több ezerre tehető.

Hírdetés

A hamis oltási igazolványokat gyártó bűnszövetkezetek egyre-másra lepleződnek le az országban, legutóbb Mehedinţiben és Bihar megyében mintegy 3000 hamisítványt áruba bocsátó hálózatot göngyölítettek fel. Hogy hány hamisított oltási igazolvány keringhet, arról „nagyon nehéz valódi képet alkotni. Érthetetlen és elfogadhatatlan egy ilyen helyzet” – mondta kérdésre válaszolva Valeriu Gheorghiţă vasárnap este a Digi24 műsorában.

Gheorghiţă elmagyarázta, hogy amikor egy személyt kórházba szállítanak Covid-19-cel, akkor antitesteket is meghatároznak, és kiderül, hogy valaki beoltott-e vagy sem. Az orvos azt is elmondta, hogy vannak olyan betegek, akik a felvételkor bevallják, hogy nincsenek beoltva, pedig van igazolásuk. (hotnews)

Illusztráció: MTI/Vajda János


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »