Románia válhat az azeri energiahordozók európai uniós kapujává

Románia válhat az azeri energiahordozók európai uniós kapujává

Marcel Ciolacu házelnök szerint Románia számára rendkívüli lehetőségeket rejt, hogy azeri energiahordozók „európai uniós kapuja” lehet, és ezáltal fontos regionális szereplővé válhat Európa energetikai biztonságának garantálásában.

A szociáldemokrata politikus, aki egy parlamenti küldöttség élén érkezett háromnapos látogatásra Bakuba, közösségi oldalán kommentálta a román-azeri kapcsolatok szorosabbra fűzésében rejlő lehetőségeket, miután fogadta őt Ilham Aliyev azeri elnök.

A kézfogásukat megörökítő fotóhoz fűzött képaláírásban

Hírdetés

Ciolacu beszámolt róla: az azeri államfővel három nagyszabású energetikai projektről tárgyalt. Elsőként arról az áprilistól életbe lépő, egymilliárd köbméter földgáz beszerződéséről szóló szerződésről, amelyet a Romgaz román állami földgáztársaság kötött az azerbajdzsáni SOCAR állami olajvállalattal.

A megbeszélés másik témája a Románia és Azerbajdzsán által közös beruházással – a Fekete-tenger keleti és nyugati partján – megépítendő LNG-terminálok terve volt: ezek megvalósítása lehetővé tenné, hogy cseppfolyósított formában, tartályhajókon szállítsák az azeri földgázt a konstancai kikötőbe.

A műszaki megoldásokról hétfőn egyeztetnek azeri partnereikkel a Transelectrica és a Transgaz (a román villamos energia-, valamint gázszállítási rendszerüzemeltető vállalat) szakemberei – tette hozzá Marcel Ciolacu.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »