Román újságírókat vettek őrizetbe Transznisztriában

Román újságírókat vettek őrizetbe Transznisztriában

Őrizetbe vettek a transznisztriai hatóságok két romániai újságírót, a román diplomáciának végül sikerült kieszközölnie szabadon bocsátásukat.

A román külügyminisztérium tegnapi tájékoztatása szerint kedd este értesült arról, hogy a szerkesztőség nem tudja felvenni a kapcsolatot két újságíróval, akik munkaügyben utaztak a Moldovai Köztársaság Dnyeszter menti régiójába. Mint utóbb kiderült, az újságírókat az úgynevezett „transznisztriai hatóságok” vették őrizetbe. A két újságíró a Digi24 munkatársa.

Hírdetés

Bogdan Aurescu külügyminiszter utasítására a chişinăui román nagykövetség sürgősen intézkedni kezdett több csatornán keresztül, beleértve a Moldovai Köztársaság illetékes hatóságait és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet moldovai képviseletét, és néhány óra múlva sikerült kieszközölni a két újságíró szabadon bocsátását. Az újságírókat biztonsági kísérettel szállították Chişinăuba, ahonnan hazatérnek Ro­mániába.

A szaktárca hozzáfűzi, hogy sem a külügyminisztériumot, sem a chişinăui román külképviseletet nem tájékoztatták előzetesen arról, hogy a két újságíró Transznisztriába készül.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »