Ritka, mint a fehér holló

Ritka, mint a fehér holló

Negyven éves pedagógiai pályafutásom alatt a magyar tannyelvű szakközépiskoláim történetében legnagyobb szakmai sikert a dunaszerdahelyi születésű Nagypakán lakó 29 éves Gašparek Krisztián érte el.

Nem törvényszerű, hogy már a szakközépiskolai tanulmányai elkezdésekor ismeri az iskola igazgatója a tanulmányaikat elkezdő diákok valamelyikét, nem úgy mint Krisztiánt, akinek édesanyjának, Gašparek Cafik Rozáliának voltam az osztályfőnöke a valamikori dunaszerdahelyi mezőgazdasági szakközépiskolában. Ezért nem is kellett nagyobb meggyőzés, mint annyi, ha bízol bennem és az iskolámba íratod a Gyereket, nem bánjátok meg, gondom lesz rá. Ekkor még nem tudtam, hogy ez mennyire jó döntés volt mindkét fél számára.  Ugyanis Krisztián szakma iránti érdeklődése, tehetsége már elsős korában megmutatkozott.

Szerencsénk volt, hogy Ing. Tóth István szaktanár felfigyelt Gašparek Krisztiánban rejlő tudásvágyra, szakmai tehetségére.

Országos hazai és magyarországi versenyekre készítette fel, kísérte el, ahol nem maradt el a várva várt siker. Egy nyugdíjas korú szaktanárra volt szükség a tehetséggondozáshoz a dunaszerdahelyi szakmunkásképzőből szakközépiskolává vált tanintézményben.

 

 

Nyugodtan mondhatjuk, az ilyen eset, történet, ritka, mint a fehér holló, melynek kapcsán 2024. október 14-én a 29 éves Gašparek Krisztián mérnök PhD fokozatának diplomaosztóján Pozsonyban a Szlovák Műszaki Egyetemen lehettem jelen, aki az érettségi után egyetemi tanulmányait a Szlovák Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán folytatta tovább. 2019-ben elektronika és fotonika szakon szerzett mérnöki végzettséget, ahol elkötelezte magát a beágyazott rendszerek, az I oT és telemedicina eszközök kutatása iránt.

Doktori tanulmányai ideje alatt szakóraadó tanárként is dolgozott volt szakközépiskolájában 2023-ig. Azonban 2021 óta a Szlovák Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának kutatójaként dolgozik, és aktívan részt vesz hazai és nemzetközi kutatási projektek megoldásában.

Munkakörébe tartoznak:
• Beágyazott elektronikus rendszerek hardver és szoftver tervezése
• Elektronikus áramkörök és rendszerek tesztelése és diagnosztikája
• Mérő- és laboratóriumi eszközök üzemeltetése
• Gépi tanulási modellek tervezése
• Vizsgálati és elemzési eljárások tervezése
A magyar és a szlovák mellett angolul is beszél.
Képességei a következők:
• Elektronikus áramkörök és rendszerek tervezése és diagnosztikája
• Vizsgálati és elemzési eljárások tervezése
• Mérő- és laboratóriumi eszközök üzemeltetése
• Csapatban végzett munka és kiscsoportok vezetése
• Kommunikáció külső partnerekkel és külföldi munkautak
• A feladatok tervezése, koordinálása
• Szoftvereszközökkel való munkavégzés (Altium, Matlab, Origin, Embedded C programozás, Linux, Tensorflow, MS Office stb .)

Hírdetés

Örülök, hogy osztozhatok elsősorban Gašparek Krisztián és egész családja örömében, tanúja lehetek volt magyar szakközépiskolámból kikerült magyar fiatal nem mindennapi eredményének, sikerének.

Az Ő példája a bizonyíték arra, hogy a magyar iskola nem jelent akadályt szlovák, vagy bármilyen nyelvű felsőoktatási intézményekben való továbbtanulás, érvényesülés terén.

Remélem, hogy volt szakközépiskolámban lesznek további követői a tehetséges diákok gondozásának mind a tanárok részéről, mind a diákok részéről. Ugyanis az iskola nem csak arról szól, hogy jól érezzük magunkat benne, hanem arról is, hogy olyan ismereteket, tudást adjanak át a pedagógusok a diákoknak, akik majd a megszerzett tudással érvényesülnek a szakmájukban, munkahelyükön, valamint az iskolában megélt, beléjük plántált jól érezzük magunkat érzéssel élni tudjanak a munkaterületükön.

 

Gašparek Krisztián és Molnár Ilona (Fotó: Szabó Miroslav)

 

Gašparek Krisztián elért sikerét úgy élem meg, mint az életem egyik legfantasztikusabb történését, egy pedagógus kimondhatatlan örömét, amikor a diák tudásban legyőzi mesterét.

Minden jóérzésű pedagógustársam és a magam nevében gratulálok Gašparek Krisztián mérnöknek PhD-s fokozatának megszerzéséhez, melyhez kívánok a magánéletben sok boldogságot, a pályája, munkája terén pedig további sikereket, új felfedezéseket.

Utóiratként kiegészítem, tovább fokozom azzal, hogy Gašparek Krisztián mérnök, PhD öccse, Gašparek Richárd mérnökre is hasonlóan büszke vagyok, hiszen ugyanazt az életutat választotta, mint testvérbátyja.

(Molnár Ilona, nyugalmazott szakközépiskolai igazgató / Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »