Ritka eset: elkobozzák Nagybánya polgármesterének igazolatlan eredetû vagyonát

Ritka eset: elkobozzák Nagybánya polgármesterének igazolatlan eredetû vagyonát

Elkobozzák Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester mintegy 2,7 millió lejes, igazolatlan eredetű vagyonát – írta meg a g4media a kolozsvári ítélőtábla döntését. Az ítélet nem jogerős.

A kolozsvári ítélőtábla az intézmény vagyonvizsgálattal foglalkozó bizottságának a jelentését hagyta jóvá. A döntés szerint mivel a polgármester nem tud elszámolni ezzel az összeggel, 60 napon belül köteles ezt befizetnie az államnak. Cătălin Cherecheș ugyanakkor 15 napon belül még fellebbezhet a döntés ellen.

Hírdetés

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) még 2019 júliusában közölte, hogy 2.741.026,318 lej különbséget fedezett fel a Cătălin Cherecheş által 2012 júniusa és 2017 decembere között polgármesterként szerzett jövedelem és az elöljáró valós vagyongyarapodása között, ezért a kolozsvári ítélőtábla vagyonvizsgálattal foglalkozó bizottságához fordult az ügyben. A mostani döntés szerint a polgármester 2.685.708,318 lejjel nem tud elszámolni.

Nagybánya polgármesterének nem az ez egyetlen esete az igazságszolgáltatással. Folytatólagosan elkövetett csúszópénz-elfogadása miatt 2016 áprilisában már előzetesbe került. Nem sokkal ezután, a június 5-én tartott helyhatósági választáson újabb polgármesteri mandátumot nyert úgy, hogy közben vizsgálati fogságban ült. Aztán hosszas jogi hercehurca után 2017 májusában döntött úgy a Kolozs megyei ítélőtábla, hogy visszamehet polgármesternek. 2020-ban a polgármestert ismét újraválasztották. Az ügyben továbbra sincs döntés, az következő tárgyalási időpont április 27-re van kitűzve.

A polgármestert egyébként 25 ezer lej csúszópénz elfogadása közben érték tetten a korrupcióellenes ügyészek, akik egy feljelentés nyomán szálltak ki a nagybányai polgármesteri hivatalhoz. A polgármester állítólag 100 ezer lej csúszópénzt követelt azért, hogy közpénzből 1 millió lejjel támogassa a a nagybányai futballklubot (FCM Nagybánya). (g4media)

címoldali kép: Catalin Chereches Facebook oldal.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »