Részben megoldódik a helyszűke (Kovászna)

Részben megoldódik a helyszűke (Kovászna)

Enyhülnek a „lakhatási gondok” a kovásznai polgármesteri hivatalban – így fogalmazott tegnap Gyerő József polgármester, mikor bejelentette: sikerült megvásárolniuk a városháza épületével szomszédos – lényegében azzal összeépített – ingatlant. Erre megszületett a szükséges tanácshatározat, aláírhatta az adásvételi szerződést. A vásárlással 500 négyzetméterrel nő a városháza hasznos felülete, ezen kívül 600 négyzetméternyi külső területtel is gyarapodik a hivatal.

Régi keletű a helyszűke az önkormányzatnál, a gondok akkor kezdődtek, mikor a korábban városházának használt épület egy részét peres úton visszanyerte egy hagyatékigénylő – ezt az épületrészt vásárolta most meg a városháza.

Pillanatnyilag több helyszínen kényszerül irodát fenntartani a hivatal. A helyi rendőrség, a szociális iroda, a gyermekjogvédelem a kultúrotthonban működik. A szociális iroda a polgármesteri hivatal udvarán is használ egy helyiséget, ebben még központi fűtés sincs, fával tüzelnek. A pénzügyi igazgatóság a Gábor Áron utcában, a pénzügyminisztérium tulajdonában levő épületben működik, itt van a mezőgazdasági iroda is.

Hírdetés

Évekkel ezelőtt felmerült, a városháza megvenné a sétatéren álló, egy magáncég tulajdonában lévő épület egyik részét (Roinvest cégtábla áll az ingatlanon). Ennek az épületnek egy másik része az állami protokollalap tulajdonában van – kérték, adják ingyenes használatba a polgármesteri hivatalnak ezt az épületrészt, s akkor hozzávásárolnák a magáncég ingatlanját. A protokollalaptól hat éve csak ígérgetés érkezett, most azt is közölték, ingyen nem tudják használatba adni, így ez az opció egyelőre elesett. Ha mégis ingyen megkaphatnák az épületet, akkor ott civil szervezetek, közhasznú csoportok, akár pártok is székhelyet kaphatnának – magyarázta a helyzetet Gyerő.

A most megvásárolt épületrésszel – és az így kibővült polgármesteri hivatallal – komoly terveik vannak. A PNRR keretében szeretnének pályázni a teljes körű felújításra, a fő tétel az épület energiahatékonyságának javítása, ezt a jelenlegihez képest legalább harminc százalékkal kell javítani a pályázat értelmében. Elvégezhető a külső hőszigetelés, a födémek szigetelése, nyílászárók cseréje. A pályázati összeg tíz százalékával más munkálatok is végezhetők. Cserélni szeretnék a villanyhálózatot, parkettázni akarnak – erre és továbbiakra a tíz százalék nem elegendő, jelentősebb önrészt kell elkülöníteni. Ha végeznek a felújítással, visszaköltözhetnek ide a kultúrotthonban működő irodák, így a művelődési ház teljes egészében a rendeltetése szerint működhetne. Ami nem fog költözni, az a pénzügyi igazgatóság – tudtuk meg Gyerő Józseftől.

A polgármesteri hivatal udvarán lévő öreg épületet le szeretnék bontani, annak helyén parkolót alakítanának ki. Erre nagy szükségük van az alkalmazottaknak, a hivatalba érkező polgároknak, de akár közparkolóként is működhetne – körvonalazta a jövőt a polgármester.

A most megvásárolt épületért nagyon magas árat kértek eredetileg, bukaresti árak szintjén értékelték az ingatlant és a telket, amelyen áll. Végül sikerült egy mindkét félnek megfelelő árat kialkudni. „Úgy gondolom, tisztességes az ár” – értékelte a polgármester. Azt is elmondta, az eladó átjárási joggal rendelkezett a polgármesteri hivatal udvarán. Ha másnak adja el az épületet, az átjárási jog továbbszállna a vevőre, így akár szó szerint is átjáróvá alakulhatott volna a hivatal udvara.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »