Repülőnap pazar időben – KÉPEKKEL

Repülőnap pazar időben – KÉPEKKEL

A múlt hét végén, szombaton rendezték a sikabonyi repülőtéren a Dunaszerdahelyi Aeroklub, a diószegi PS Aviation és a Sikabony Polgári Társulás szervezésében a Repülőtéri Családi Napot.

Remek, szélcsendes idő várta az érdeklődőket, és ugyan felhők tarkították az eget, de nem esőfelhők, a ki-kibukó napsugarak pedig éppen ideális meleget sugároztak.

Mivel családi napnak hirdették meg a rendezvényt, azon sem csodálkoztunk, hogy nemcsak megrögzött „aerofanok” látogattak ki a reptérre, hanem zömmel tényleg családok, így pár hónapos babáktól kezdve „kamaszkorosodó” gyermekekig a 15 év alatti korosztály teljes palettája képviseltette magát a szüleik oldalán. A nagyobbak meg ugye már a haverokkal érkeztek, de nagyapákat, nagymamákat is láttam unokákkal vagy csak úgy szólóban.

Hírdetés

Az is örülhetett, aki sétarepülésre vágyott, ugyanis csoportos és egyéni (természetesen pilótával) repülésekre is sor került, illetve helikopteres repülésre is be lehetett fizetni, de természetesen egy ilyen luxus szolgáltatás igénybevétele esetén jó mélyen a pénztárcába kell nyúlni, és aki nem reagált gyorsan, vagy csak délután látogatott ki az eseményre, az hoppon maradhatott.

A számtalan látványos légibemutató mellett (például egy egészen kicsi, motorkerékpár nagyságú gép is a magasba repült) egy nagyon jó beszélgetésre is sor került Szabó Zoltán Róbert „Topi” nyugalmazott őrnaggyal, aki műrepülő-világbajnok és egy emlékezetes katapultálásáról lett ismert, amikor is épp egy repülőnapra gyakorolt és felrobbant a vadászgépe egyik hajtóműve, a másik pedig elkezdett lángolni.

Megtudhattuk tőle, hogy a hangrobbanást a külső személő egy nagy robajnak érzékeli, valójában azonban egy hosszabb folyamatról van szó. Valójában mi is a kondenzcsík? Nem más, mint a több ezer km-es magasságban az elhasznált üzemanyag szemcséire rátapadt vízpára, ami apró, kicsapódó jégkristályok formájában jelenik meg. Ezt a földi szemlélő összefüggő, hosszú „felhőnek” látja. Sokszor megkérdezték tőle, hogy „nem veszélyes a repülés”? Erre csak azt tudja válaszolni, hogy persze, de ha ezt valaki tudja kezelni, menedzselni, akkor azzal nincsen baj.

Hársfalvi Pál vitorlázó repülő előadása is érdekes volt, és az érdeklődők extra bemutatót is láthattak, ugyanis a belügyminisztérium speciális felszereltségű Bell helikoptere is akcióba lépett, vagyis repült. A tűzoltók egy autóütközéses baleset beszorult sérültjeinek a mentési szimulálását is bemutatták, amikor hidraulikus vágóeszközzel speciális módon szétszedtek egy Škoda Feliciát. Egy rotoros, de motor nélküli giroplan is bemutatkozott, a rendezvény végén pedig a Dunaszerdahelyi Modellező Klub tartott bemutatót.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »