Rendkívüli hőmérséklet-ingadozás volt a múlt héten

Rendkívüli hőmérséklet-ingadozás volt a múlt héten

Az ország több pontján is rendkívüli eltérés volt a napi hőmérsékleti minimum és maximum között az elmúlt hét több napján – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Szerdán (március 23.) Szepesolasziban volt a legnagyobb különbség, mégpedig 29,5 Celsius-fokos. Éjszaka mínusz 7,4, napközben viszont plusz 22,1 fokot mértek. „Ekkora eltérést ezen a mérőállomáson utoljára 1990. március 19-én tapasztaltak” – tette közzé az SHMÚ.

Hírdetés

Kedden (március 22.) és szerdán legalább 60 éves rekordok dőltek meg az ógyallai, a nagykemencei, a palocsai, a podolini, a konyhai, a zsigárdi, a zsolnai, a tizsényi és a bellusi meteorológiai állomáson. A napi hőingadozás 24–29 fok volt.

„A többi mérőállomás közül szerdán az ajnácskőin  29, 5 fokos, sőt, a keleni mérőállomáson 30,1 fokos napi eltérést mértek. 30 Celsius-fokot meghaladó napi hőingadozás Szlovákiában kivételesen ritka” – közölte a meteorológiai intézet. A hőingadozás csütörtökön (március 24.) is folytatódott. „Három mérőállomáson dőlt meg a helyi rekord, a királyfain, az alsópalojtain és a gyűgyin.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »