Rend helyett káosz jöhet?

Rend helyett káosz jöhet?

Bár annak idején Pintér Sándor belügyminiszter megígérte, hogy két hét alatt rendet tesz, jelenleg nagyjából úgy áll a helyzet, hogy már lassan, még ha valóban rendet is akarna tenni, nem lesz kivel. Ebből pedig nemhogy rend nem lesz, de totális káosz vár az országra.

Az elmúlt napokban olvashattunk arról egy reprezentatív felmérést, hogy a belügyi és a rendvédelmi dolgozók mintegy 70%-a a felmondását fontolgatja! Ez egész elképesztően magas és döbbenetes szám, aminek igen komoly oka kell, hogy legyen.

Még az érdekképviselőket is meglepte annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a belügyi dolgozók körében végeztek. A főbb problémák: alacsony fizetés, kiégés és kevés szociális juttatás – írják.

A felmérést a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek készítették. A kérdőívet több ezren – mások mellett rendőrök, a civil állomány tagjai, büntetés-végrehajtási dolgozók, valamint tűzoltók – töltötték ki. Döntő többségük (91 százalékuk) a hivatásos állomány tagja, és több mint egy évtizede – harmaduk már több mint 20 éve – teljesít szolgálatot.

A felmérésből kiderül, hogy szeretnék a korkedvezményes nyugdíj visszavezetését (ezt 98% kérte!), de az egyik legsürgetőbbnek tartják a fizetések emelését, de sokan említették a szociális juttatásokat, illetve azok hiányát. Mindezek együttesen sajnos törvényszerűen kiégéshez vezetnek. De nagyon sokatmondó az is, hogy a válaszadók mindössze 2,3%-a elégedett a fizetésével.

Hírdetés

A döntéshozók osztályzatának átlaga a rendvédelmi dolgozók értékelése szerint 1,47, azaz nem éri el a megfelelőt. Információk szerint a felmérést egy levéllel együtt eljuttatták Pintér Sándor belügyminiszterhez is.

Sokáig egyébként többen úgy gondolták, hogy bár ez az életpálya nem fizet sokat, ettől függetlenül szép hivatásokat takar, és mellé legalább biztosítja a korai nyugdíjat. Ugyebár ma már ez sem igaz. Maradt a pocsék fizetés, rossz körülmények, más semmi. S a megbecsülés teljes hiánya.

Abba kevesen gondolnak bele, hogy a korkedvezményes nyugdíj elvétele tíz-tizenöt év múlva fejti ki igazán hatását, amikor a lakástűzhöz 58 éves tűzoltók vonulnak ki, vagy a folyamatban lévő betöréshez, rabláshoz, őrjöngő ámokfutóhoz is ilyen korú, vagy idősebb rendőrök érkeznek a helyszínre. Igen. Hisz annyi irodai és más, elfekvő állás nincs sehol, ahány utcán és tűzvonalban ténykedő rendőr, tűzoltó, katona, börtönőr, pénzügyőr éri ekkor el ezt a kort, nem beszélve arról, hogy onnantól a természetes senior utánpótlás is folyamatos lesz az évek előrehaladtával, annak ellenére, hogy e korosztálynak egy része szolgálatban fog infarktusban meghalni. Persze lehet, hogy lesz néhány kiégett utcai járőr, befáradt tűzoltó, idegileg kimerült börtönőr, akinek lehet majd találni valami „menetlevél szortírozói” beosztást, ahol bár megalázva érzi magát, de bajt már nem tud csinálni, azonban abban talán egyetértünk, hogy ettől még – habár a szívatás sikeres – a probléma nincs megoldva. Ugyanis az 50-55 éves kiégett öreg rókának – bár túl sok hasznot nem fog hozni – továbbra is jár az illetmény, ráadásul a sok, 30-40 évei után nem is kevés, jóval több, mint most, de mellette persze fel kell venni a fiatal hadra fogható fiatalokat is, akiknek szintén fizetést kell adni – fogalmaz Vidó Attila a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Emlékeztető gyanánt, a parlament 2011-ben szüntette meg a korkedvezményes nyugdíjat. Így 2012. január 1-jétől megszűnt az előre hozott és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, de fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíja is.

Vitán felül áll, hogy a belügyi és a rendvédelmi dolgozók munkája elengedhetetlenül fontos Magyarország normális működésének szempontjából, és ha ilyen sokan azon gondolkodnak, hogy pályát váltanak, az több mint elkeserítő, de egyenesen rémisztő is.

Látjuk, hogy a déli határra mennyi rendőrt küldenek le, holott annak őrzése a katonák feladata lenne, így nem jut elegendő rendőr oda, ahová valóban kellene, és egy tömegesen hagyják el a pályát – maradva a rendőröknél ezúttal –, annak beláthatatlan következményei lesznek. A már így is rossz közbiztonság még rosszabbá válik, esély sem kínálkozik arra, hogy a magyarországi no-go zónákba újra visszatérjen a törvényes rend.

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »