Régen dédelgetett álom valósult meg a Csongrády Lajos Alapiskolában

Régen dédelgetett álom valósult meg a Csongrády Lajos Alapiskolában

Február idusán került sor a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola új módszertani műhelyének, annak az alkotóműhelynek az átadására, mely az iskola felső tagozatos leányai részére készült. A jövőben a műhely a sütés-főzés, a varrás és más háziasszonyi praktikák elsajátítására ad lehetőséget. Nagy öröm, hogy ezzel egyidejűleg készül a mesterségek műhelye a fiúk részére is. Szarka Andrea, a tanintézmény vezetője, kérdéseinkre válaszolt.

Mi ösztönözte az iskolát erre a lépésre?

Régen dédelgetett álmom volt, hogy tegyük életszerűbbé, élményszerűbbé a felső tagozaton oktatott technika tantárgyat mind a fiúk, mind a lányok számára, hogy kezdjük el az életre nevelni gyermekeinket. Ne okozzon nekik gondot egy leszakadt gomb, hogy el tudjanak készíteni egyszerű ételeket, és hogy a fiúk otthonosan mozogjanak az alapszerszámok világában. Ehhez elsősorban szükséges a lehetőség megteremtése, vagyis, hogy a fiúknak korszerűsítsük a meglévő műhelyt és a lányoknak hozzunk létre egy szaktantermet, egy tankonyhát, egy tanodát.

Az álom megvalósításához több ember szükséges, ez miként alakult?

Elsősorban kellett két egyformán gondolkodó ember. Ehhez Nothart Erikában, az iskola helyettesében tökéletes társra találtam, akivel közösen szőttük tovább a terveket és az igazat megvallva, most már elmondhatom, a végeredmény jobbra sikeredett, mint amilyen az eredeti elképzelésünk volt. A megvalósításhoz természetesen kellettek segítők. Az oroszlánrészét ugyan önerőből oldottuk meg, de örömmel tapasztaltam, hogy ahol jó emberek jó célért dolgoznak, ahol van jövőbe vetett hit, ott csak pozitívan alakulhatnak a dolgok. Most visszatekintve a kezdetekre, mindenkinek nagyon hálás vagyok, aki bármiben segítő kezet nyújtott. Az önkormányzat támogatta a fűtés-, a víz – és a villanyvezetékek korszerűsítését. Az iskola gondnoka, Nyitrai Norbert elvégezte a kőművesmunkát és a konyhabútor összeszerelését. Simonka Norbert asztalosmunkával támogatott, Polák Péter kollégánk feliratot festett. Az iskola volt tanítványa, Melecsky Kata jóvoltából a De Longhi cég adományozott nekünk néhány konyhagépet, melyek még úton vannak felénk. A helyi Jednotától és Mánya cégtől pedig konyhai alapanyagokra kaptunk némi támogatást.

Ahhoz, hogy a jövőben a műhely aktív legyen, kell valaki, aki ezt irányítja és megtölti hasznos tartalommal. Hogyan működik majd, ki áll a műhelymunkák mögött?

Igen, kell egy lelkes pedagógus, aki majd a tanulóknak a foglalkozásokat vezeti. Választásunk Polák Marcin Éva kolléganőre esett, akihez közel áll a gasztronómia világa és a kézügyesség egyéb formái. Nagyon megörült a felkérésnek, máris listát írt, ötletelt, segített az eszközök vásárlásában. Azt állítja, hogy kihívás számára az új műhely és a tanítás ötvözete.

Hírdetés

Kiderült, hogy szakmai segítség is érkezett az iskola falai közé…

Nagy öröm számunkra, hogy a szakmai segítségnyújtásban, a felkérésünkre pozitívan reagált a párkányi Összevont Magán Szakközépiskola igazgatónője, Szitás Emília, és az iskola mesternője, a szőgyéni Bottyán Szilvia, aki 2021-ben a Magyarország étele verseny győztese lett egy diákjával együtt.

Mivel az ünnepségen jelen volt Bottyán Szilvia mesternő, ezért az alkalmat megragadva az igazgató gratulált az elért eredményhez, és egyben megköszönte azt a lojális hozzáállást, amivel elvállalta a műhelymunkák mentorálását.

Az ünnepségen részt vett Méri Szabolcs polgármester, az Iskolatanács és a Szülői Munkaközösség tagjai, valamint a Diákönkormányzat képviselői minden osztályból.

Végezetül Szarka Andrea a következőket mondta a tanulóknak: „Igaz, hozzátok szólok utoljára, de mégis ti vagytok a legfontosabb szereplői ennek a kezdeményezésnek. Nektek, értetek készült mindez. Tudom, hogy már nagyon vártátok ezt a pillanatot, s alig várjátok azt is, hogy kipróbáljátok magatokat, hogy egy új oldalatokról ismerjünk meg titeket, és ti is egymást. Vegyétek birtokba a konyhát! Használjátok! Tanuljatok meg és lessetek el minél több ételkészítési fortélyt, varrjatok egyszerű, de nagyszerű dolgokat! Sok sikerélményben legyen részetek, holnaptól legyen itt sürgés-forgás, alkossanak a szorgos kezek, fenséges illatokkal és ínycsiklandozó falatokkal teljen meg a tanoda és mindehhez mindig társuljon a jó hangulat! Legyen közösségépítő események helyszíne ez a kis műhely. Ha ezzel örömet viszünk iskolánk mindennapjaiba, akkor elmondhatjuk mi is, azt a lelkesítő mondatot, mely a konyha falát díszíti: Ezt jól kifőztük!”

Végezetül a tanintézmény minden osztálya ellátogatott az új létesítménybe, megismerkedett a berendezéssel, a fiókok mélyén és a polcokon rejlő kincsekkel. A következő napokban sor került az első gasztronómiai foglalkozásokra. Kihasználva a farsangi időt, nem más készült, mint farsangi fánk. A komoly munkát követően minden kis szakácsnak jól esett a saját kezűleg készített finomság elfogyasztása.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »