Recorder-nyomozás: Daniel pátriárka engedélyével téríti el a közpénzt az ortodox egyház

Recorder-nyomozás: Daniel pátriárka engedélyével téríti el a közpénzt az ortodox egyház

A Román Ortodox Egyház korrupt gyakorlatairól tett közzé a Recorder videót néhány nappal azután, hogy A Nemzet Megváltásának Katedrálisa körüli gyanús pénzügyekről közöltek anyagot. Az oknyomozó videóportál egy munkatársa hamis identitással kereste meg a BOR több prominensét, azt állítva magáról, hogy EU-s alapok lehívásával kapcsolatban tud tanácsokat adni, mindeközben ígéretet kapott az egyház fontos szereplőitől, hogy segítenek neki megnyerni közbeszerzéseket, és elmondták azt is, mindez Daniel pátriárka áldásával történik.

A videóban megszólaló Aurel Mihai, a Dániel pátirárka közvetlen környezetébe tartozó vikárius azt mondja: „A mi rendszerünkbe nehéz bekerülni, de ha bejutsz, akkor nem kell többet aggódnod”.

Hírdetés

Az anyag azt járja körbe, ahogyan az egyház szereplői politikusokkal és vállalkozókkal karöltve jutnak közpénzekhez templomok és más egyházi épületek felújításához, hogy ebből aztán azokat a vállalkozókat hozzák helyzetbe, akiket akarnak, mindenféle transzparencia nélkül.

Az újságíró felvette a kapcsolatot a BOR egy emberével, aki Bukarest önkormányzatának tanácsában van, s az a dolga, hogy városi támogatást szerezzen a helyi templomok számára. A nyomozásból kiderül, hogy az ortodox egyház a közbeszerzési törvényeket megkerülve a Lumina (Világosság) lapban hirdeti meg a munkálatokat, ez pedig a szabad piacon nem kapható, csak a templomokban, így az egyházi elöljárók pontosan meg tudják mondani melyik vállalkozó mikor milyen munkára jelentkezzen.

Számos más törvénytelenségre is fény derül: felülárazott munkálatok, törvénytelen pályázások szegélyezik a rengeteg közpénz útját. És mindez a pátriárka engedélyével történik, akit az emberei csak úgy hívnak: A Nagy Fehér. A teljes videó megnézhető itt:


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »