Recept: így készíts folyékony mosószert vadgesztenyéből

Recept: így készíts folyékony mosószert vadgesztenyéből

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja!

Ha ősz, akkor gesztenye. Gesztenyét gyűjteni mindenki szeret, de mit kezdjünk vele? Hasznosíthatjuk úgy, hogy a háztartásunk vegyszermentesebb legyen: készítsünk belőle környezetbarát folyékony mosószert házilag. A receptet Ekler Éva Ökonagyi, a Tudatos Vásárlók Tiszta Otthon ÖkoKöreinek szervezője próbálta ki.

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja

Ha gesztenye, akkor készülhetnek a kis gallyakból, gesztenyéből álló kis figurák, amiknek a gyerekek úgy örülnek – az évszakváltás ikonikus gesztenye arcai. De a gesztenyének az öko-tudatos háziasszonyok is örülnek. Hogy miért? Mert végre feltankolhatnak az egyik népszerű, könnyen elkészíthető és hatékony színes mosószer alapanyagából.

Tavaly én is részt vettem az  öko-mosás kihívásban. Kishíján lemaradtam az egész eseményről, mert a környékünkön alig találtam már gesztenyét. Ilyenkor is jó, ha sok barátod és ismerősöm van, én is tőlük kaptam végül annyi gesztenyét, hogy kipróbálhattam a gesztenyéből házilag készíthető folyékony mosószert.

Némileg jártas vagyok már a takarítószerek, tisztítószerek házilag készítésében: a Tiszta Otthon ÖkoKörökben készítettünk már mosogatógép tablettákat és néhány egyszerűbb takarítószert is házilag. Nem fogott ki rajtam ez a szer sem. Mondom a receptet.

Hozzávalók:

6 db vadgesztenye (lehetőleg friss, mert azzal könnyebb dolgozni)

Elkészítés:

Hírdetés

1. A gesztenyéket vágd ketté, pucold meg és vágd apró darabokra. Ha friss gesztenyéből készítjük a főzetet, az óriási szerencse, mert nem kell annyit kínlódni a kis fejek meghasításával vagy szétvágásával.

2. Ha régebbi a gesztenye is érdemes egy kis időre beáztatni, mert így megpuhul a héja, és könnyebben jut a termés belsejébe.

3. Tedd lábosba 1,2 liter vízben, és a forrástól számítva 10 percig főzd kis lángon. Van olyan recept, ahol a héjával együtt főzik a gesztenyét, de én leszedtem a kemény külsejét és konyhai szeletelővel apró daraboltam a belsejét, így teszem fel főni a recept szerinti vízben.

4. Én a főzés végén még botmixerrel is pürésítem a már habzó főzetet, így egy sárgás színű, a víznél sűrűbb állagú folyadékot kapok. Hagyjuk kihűlni.

5. Ha kihűlt, leszűrjük, használatig hűtőben tároljuk.

Tippjeim:

Érdemes max. 10 nap alatt elhasználni, a bolti mosógélekhez hasonló adagolásban, hogy ne menjen tönkre.

Ha sok gesztenyét szedtünk, érdemes a megmaradó készletet összedarálni és kiszárítva eltenni – ezt később kisebb adagokban fel lehet használni gél készítésre.

Kiváltja a mosódiót. Én korábban mosódiót használtam a színes ruhák mosásához, de mivel itthon nem terem meg, és többezer kilométert utazik óriási öko-lábnyomot hagyva maga után, így örülök, hogy kipróbálhattam ezt a helyi alapanyagot. Az olcsóságáról nem is beszélve: ingyen hozzájuthatunk, ha szedünk gesztenyét magunknak.

Főleg színes mosáshoz ajánlom, és ha koszosabbak a ruhák az átlagosnál, akkor a foltokat érdemes marhaepe szappannal vagy folttisztító sóval előkezelni, ahogyan azt a Tiszta Otthon ÖkoKörökben is megtanulják a résztvevők.

Nekem bevált ez a recept, egy próbát mindenképpen megér. Kisgyerekekkel még vidám közös kaland is lehet a gesztenye szedés és előkészítés. A kicsikkel pedig jutalmul elkészülhet a család gesztenye figurákba öltöztetett modellje is.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »