Rasszizmus vádjával perelte be a japán rendőrséget három külföldi származású állampolgár

Három külföldi származású japán állampolgár polgári pert indított hétfőn a szigetország országos és két helyi rendőrsége ellen faji alapú előítéletességgel és diszkriminációval vádolva őket.

Az ügy, amelyet a tokiói kerületi bíróságon tárgyalnak majd, az első ilyen jellegű per az országban – közölték a felperesek ügyvédjei. Az alperesek az országos és a tokiói rendőrség, valamint Aicsi prefektúra rendőrsége.

Az utóbbi években számos külföldi munkavállaló érkezett Japánba, így az országban élő, de nem japán származású emberek száma tavaly csaknem 3 millióval rekordot ért el.

Az egyik felperes, Szjed Zain, egy 26 éves, pakisztáni származású, japán állampolgárságú férfi állítása szerint a rendőrök többször is megállították, átkutatták vagy kihallgatták őt az otthona előtt annak ellenére, hogy két évtizede az országban él, japán iskolába járt és folyékonyan beszéli a nyelvet.

"Nem ismernek el minket japánként" – mondta a férfi a rendőrökről, hozzátéve: "Az első pillanattól kezdve azt gondolják, bűnöző vagyok".

Egy másik panaszos elmondása szerint fél kimenni az utcára, mert retteg, hogy újból megállítják, pedig több mint 20 éve él Japánban, és állandó lakhellyel is rendelkezik.

Hírdetés

"A közelmúltig nem tudtam, mi az a társadalmi visszahúzódás" – mondta az indiai származású Matthew, aki az újabb zaklatástól tartva nem akarta megadni vezetéknevét. Hozzátette: legszívesebben munka után nem mozdulna ki otthonról.

A harmadik felperes, az amerikai származású Maurice abban reménykedik, hogy az ügy felhívja majd a figyelmet a nem japán származásúak problematikus helyzetére.

A felperesek azt állítják: szorongás gyötri őket amiatt, hogy a rendőrség zaklatja őket külsejük vagy etnikai hovatartozásuk miatt.

A három ember egyenként 3 millió jen (7,3 millió forint) kártérítést követel "alkotmányellenes és törvénytelen" bánásmód miatt, valamint 300 ezer jent (730 ezer forint) az ügyvédi díjak megtérítésére.

Egyik ügyvédjük elmondta, hogy a nem tősgyökeres japánok és a külföldi állampolgárok általában perelni is félnek, mert úgy gondolják, hogy azáltal is a rendőrség célpontjává válnak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »