Rasszistának bélyegezte és elmarasztalta elődeit a National Geographic első zsidó főszerkesztője

Rasszistának bélyegezte és elmarasztalta elődeit a National Geographic első zsidó főszerkesztője

"Rasszista módon írtunk az emberekről, nem foglalkoztunk a nem fehér amerikaiakkal, egzotikusként és vadként mutattunk be egyes népcsoportokat, s megerősítettük a sztereotípiákat" – írja a National Geographic című amerikai folyóirat főszerkesztője, Susan Goldberg. A lap harcolni akar a "mai rasszisták" ellen – adja hírül elégedetten a fajtársi HVG.

Az áprilisi számot a Magyarországon is népszerű lap az embereknek szentelte, s közölte azokat a véleményeket is, amelyeket a lap által felkért történészek fogalmaztak meg a korábbi számok olvasása után.

Hírdetés

"Szálljunk szembe azokkal, akik ma szégyenletes módon politikai stratégiaiként használják a rasszizmust, s mutassuk meg, hogy mi jobbak vagyunk a rasszistáknál!" – írja Goldberg, aki nem csak az első női főszerkesztője a lapnak, de az első zsidó is a magazin élén. Ami persze meg is látszik:

Goldberg elmesélése szerint néhány korábbi National Geographic-cikk olvasása után "nem jutott szóhoz". Egyebek mellett az az 1916-os lapszám háborította fel, amelyen egy fénykép alatt ez a képaláírás volt olvasható: Dél-ausztráliai feketék, az összes ember közül ezeknek a vadaknak a legalacsonyabb az intelligenciaszintjük. John Edwin történész azt írta, a múltban a National Geographic arra használta fel hatalmas tekintélyét, hogy "megerősítse a rasszista nézeteket".


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »