Rafila a mai fertõzési rekordról: nincs ok pánikra; az iskolákra vonatkozó szabályok nem változnak

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatót tartott annak kapcsán, hogy a mai hatósági jelentésben abszolút rekordot döntött az új fertőzöttek száma: több mint 34 000 szerepelt benne, míg az ezt megelőző rekord „mindössze” 20 ezer körüli volt.

„Számítottunk arra, hogy ma nagyon sok új eset lesz, hiszen első alkalom, hogy több mint 100 000 vizsgálatot végeztek el Romániában” – fejtegette.

Elmondta: a megbetegedések száma aggasztó, viszont lehetett erre számítani az EU-tagállamok tapasztalatai alapján.

Az esetek aránya hasonló ahhoz, ami más országokban is előfordul: Dánia – 43 000 eset 6 millió lakosra vetítve, 80%-os oltási arány mellett.

„Ezek nem meglepő adatok. Nagyjából erre számítottunk az omikron törzs esetén, mely sokkal fertőzőbb, mint a korábbi törzsek” – magyarázta Rafila.

Aki arról is beszélt, hogy tegnap megkezdték a háziorvosok is a vizsgálatokat.

Illetve hogy tervezik, hogy ezt az eljárást az egész országra kiterjesztik: a háziorvosok hétközben tesztelnek majd, hétvégén pedig a járóbetegeknek szánt vizsgálati központokhoz lehet majd fordulni. Ezeknek a központoknak a többsége már működőképes, és gyógyszerük is van: Favipiravir.

Hangsúlyozta: nem mindenkinek kell vírusellenes gyógyszert szednie, és ez csak orvosi vizsgálat után adható.

Arról is beszélt, hogy az egészségügyi igazgatóságokon keresztül megszervezték országos szinten a kórházi ellátást: „létezik egy rugalmassági terv, amely jelenleg 25 000 ágyat biztosít a COVID betegek számára. Több mint 1800 intenzív terápiás ágyunk van”. Ugyanakkor lehetőség van a COVID-ágyak számának 20%-ról 30%-ra történő növelésére.

Hírdetés

„Ami miatt jelenleg aggódunk, az az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés biztosítása a betegek minden kategóriája számára – mondta. – Tudjuk, mi történt tavaly, amikor a rengeteg elhalálozás volt. Csak az első 11 hónapban 307 000 haláleset történt, ami rekordot jelent a világháborút követő időszakban.

Jelenleg nincs ok a pánikra. Fontos, hogy mindannyian betartsuk a szabályokat. Ajánljuk a védőoltásokat, különösen a veszélyeztetett csoportok tagjai számára.

Az iskolák nyitva maradnak a megállapított algoritmus alapján, azaz 3 eset alatt osztályszinten, iskolai szinten pedig amíg az osztályok fele nem kényszerül online oktatásra, jelenléti rendszerben folyik a tanítás”.

Kérdések nyomán az egészségügyi miniszter a következőket mondta:

Örülök, hogy a diákok tesztelése újraindult.

A tüneteket mutató gyermekeket nem szabad iskolába küldeni.

A COVID ágyak kihasználtsága 32 százalékos. Messze vagyunk attól a számtól, amely automatikus iskolabezárásokhoz vezet.

Az esetek számának növekedése folytatódni fog, de nem a következő napokban, hanem valószínűleg a jövő héten. Holnap vagy holnapután a maihoz hasonló helyzetre számítunk, enyhe csökkenéssel.

A kórházakban eddig nem alakultak ki riadalomra okot adó helyzetek a járvány miatt. Gyors megoldást keresünk arra, hogy az elkövetkező napokban megkezdhessük az egészségügyi személyzet rendszeres vizsgálatát, szolgálatba lépés előtt.

Azokhoz az egészségügyi igazgatóságokhoz, ahol személyzetre van szükség, orvosi egyetemekről hívunk erősítést.

Remélem, nem fogjuk elérni a napi 70 000 esetet, de ezt sem tudom kizárni. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: Alexandru Rafila/Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »