Rabkórházba szállítják Alekszej Navalnijt

„Rabkórházba szállítják át börtönéből Alekszej Navalnij ellenzéki politikust” – közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága hétfőn. Navalnijnak a 2. számú pokrovi börtönből a 3. számúba való átszállításától – amelyben a megyei kórház kirendeltsége működik – egy orvosi bizottság döntött. A FSZIN szerint Navalnijt naponta megvizsgálja egy általános orvos, állapota kielégítő. „A páciens beleegyezésével vitaminkúrát rendeltek el” – áll a közleményben.

Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat, mert álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt, 44 éves politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe. Vasziljeva úgy vélekedett, a leletek arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti. Navalnijnál korábban az MR-vizsgálat két porckorongsérvet mutatott ki. Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója és Leonyid Volkov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista vasárnap tüntetést hirdetett meg szerdára az orosz városokban.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin elnök szerdán készül elmondani üzenetét a parlament két házának. Korábban az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezeknek több mint 11 ezer résztvevőjét vették őrizetbe a hatóságok. Pénteken a moszkvai ügyészség kezdeményezte a bíróságon, hogy minősítse szélsőséges szervezetnek a FBK-t, annak jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG) és a Navalnij-törzsek hálózatát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »