Progresszív diktatúra? – Óriási a botránnyá nőtte ki magát a brüsszeli túlkapás

Progresszív diktatúra? – Óriási a botránnyá nőtte ki magát a brüsszeli túlkapás

Hatalmas botránnyá nőtte ki magát a NatCon konferencia esete. A kétnapos, Brüsszelben megszervezett rendezvényen Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől Nigel Farage brit Brexit-párti politikuson át Éric Zemmour francia szélsőjobbos politikusig sokan képviseltették magukat. Az esemény kedden azzal indult, hogy a belga rendőrség kivonult a konferencia helyszínére, és meg akarta akadályozni annak megvalósulását. Végül a bíróság a NatCon szervezői javára döntött, de az eset hatalmas botrányt kavart, mert pontosan megmutatta a nyugati progresszív politika autoriter vonásait – ráadásul épp az EU fővárosában.

A helyzet olyannyira kényelmetlenné vált szerda délutánra, hogy a brüsszeli Politico már amiatt siránkozik, hogy a belga rendőrség fellépése majd a rendezvény bírósági helyben hagyása miatt „Orbán Viktor oldala” hatalmas győzelmet aratott. A lap nem nagyon tudta eldönteni, hogy pártolja-e vagy sem a belga rendőrség túlkapását.

Mindazonáltal kénytelen volt leszögezni, hogy a hatóságok fellépést több uniós vezető és maga Alexander De Croo belga miniszterelnök is elítélte.

Ami a bírósági döntést illeti, az elég súlyos bizonyítványt állított ki a belga jogállamiságról. A taláros testület megállapította, hogy csak a közrend megzavarásának veszélye esetén intézkedhetnek a hatóságok úgy, ahogy azt a NatCon esetén tették, de nem volt helyénvaló a fellépésük „a zártkörű ülések betiltására”. A bíróság azt is kimondta, hogy a kormánynak szavatolnia kell, hogy a résztvevők gyakorolni tudják alkotmányban rögzített gyülekezési jogukat.

A bíróság közvetve kijelentette, hogy a rendőrség aránytalanul keményen lépett fel.

A radikális brüsszeli baloldali bevándorló polgármester

Brüsszel szocialista polgármestere, Emir Kir, aki valósággal ráuszította a rendőröket a rendezvényre, természetesen kiáll a saját állaspontja mellett. Róla néhány dolgot azért érdemes elmondani. Török bevándorlók gyermeke, akinek politikai előélete erősen ellentmondásos. A 2000-es években például tagadta az örmények elleni népirtást (amit a törökök követtek el).

2020-ban kitiltották a baloldali PS pártból, mert túl szoros kapcsolatokat ápolt törökországi szélsőséges csoportokhoz kötődő polgármeseterekkel. Vérbeli baloldaliként és második generációs bevándorlóként pedig választói rétegét elsősorban migránsokból építgeti.

Hírdetés

A lényeg Emir Kir kapcsán az, hogy miközben ő maga török radikálisokkal randizik a brüsszeli városi hivatalban, az európai, konzervatív, bevándorlóellenes és szuverenista megmozdulás már szúrta a szemét és ennek megfelelően lépett fel.

Saját szavaival ezt úgy fogalmazta meg: „Polgármesterként kötelességem a közbiztonság szavazolása. Feltételezik, hogy hiányzik a megértésem a gyűlöletet hirdetőkkel szemben, de a közrend fenntartása motiválta a betiltást” – fogalmazott. Az persze ne derült ki, hogy egy teljesen hétköznapi konferencia, amelynek egyetlen furcsasága, hogy Brüsszelben zajlik és konzervatív, miért lenne közbiztonsági fenyegetés. Ahogy az sem derült ki szavaiból, hogy a konferencia résztvevői pontosan milyen konkrét módon és kivel szemben terjesztenek gyűlöletet…

A szlovák politikusok is megszólaltak

Gyimesi György a facebookon reagált a brüsszeli eseményekre. Bejegyzésének azt a címet adta: Brüsszeli merénylet a demokrácia ellen.

„Sokkal rosszabb a helyzet kedves Barátaim, mint gondoltam! Tegnap Brüsszel egyik városrészének polgármestere rendőrök segítségével akadályozta, hogy békepárti politikusok, köztük Orbán Viktor elmondhassák beszédüket egy nemzeti konzervatív konferencián! (…) Brüsszel ma itt tart: akit nem tud megkerülni, azt elhallgattatja! Ez a tegnapi merénylet a demokrácia ellen nem Orbán Viktor ellen volt! (…) A tegnapi brüsszeli intézkedés ellenünk is szólt, akik a nemzeti szuverenitás megőrzésében látjuk az egyedüli lehetőséget, hogy ne daráljon be bennünket a hatalmi érdek, ami ki tudja, kit szolgál, de az biztos, hogy nem bennünket!„

fogalmazott.

A konferencián egyébként részt vesz Milan Krajniak egykori munkaügyi miniszter is, aki jelenleg konzervatívként a KÚ mikropárt színeiben készül az EP-választásokra. Krajniak a gender-ideológia egyik nagy szlovák kritikusa, bár egykori pártja, a Sme rodina a legutóbbi válságkormányzásnak köszönhetően kiesett a parlamentből. Krajniak a közösségi oldalán közölte:

„Hihetetlen. Az EU fővárosában, két hónappal az európai parlamenti választások előtt megpróbálják betiltani a szabad véleménynyilvánítást, mert az kényelmetlen számukra. Ez a progresszív euroszabadság ma. Igen, mi azt szeretnénk, ha az EU-t vétójoggal rendelkező nemzetállamok alkotnák. Igen, mi meg fogjuk védeni a hagyományos családmodellt, amely apából, anyából és gyermekekből áll. Igen, meg fogjuk védeni az életet a fogantatástól a természetes halálig”

fogalmazott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »