Problémaleltárt posztolt Novák Eduárd: ezek a romániai sport legnagyobb gondjai

Problémaleltárt posztolt Novák Eduárd: ezek a romániai sport legnagyobb gondjai

A sport szervezetlenségét, szakmaiatlanságot, szakértők és stratégia hiányát nevezte meg többek között a romániai sporttal kapcsolatos problémákat sorolva Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter. A miniszter egy Facebook-bejegyzésben értékelte a romániai sportolók idei olimpiai szereplését is. „Először is gratulálni szeretnék mindazoknak, akik sok munkát fektettek az olimpiát megelőző időszakban a felkészülésre. Köszönet a sportolóknak, az edzőknek, a kisegítő személyzet tagjainak és mindazoknak, akik sportolóink mellett állnak! A köszönet mellett ugyanakkor van még egy feladatunk, szükséges a teljesítmény kiértékelése ahhoz, hogy behatároljuk mindazokat a problémákat, amelyek miatt nem érhettünk el jobb eredményeket.

Szóval lejárt az olimpiai játékok várható eredményekkel. Azért mondom ezt, mert 2016 óta négy évig semmilyen változást nem lehetett tapasztalni a romániai sport megszervezésében: nem volt egy jól meghatározott, kijelölt út, amin haladni szeretnénk, nem volt egy felvállalt sportstratégiája az országnak” – írta a miniszter.

Hírdetés

A problémaleltár a következő Novák szerint:

„1. A sport szervezetlensége. Az érintettek, finanszírozó minisztériumok a saját érdekeiket nézik, nincs egy közös, országos érdek.
2. Olyan projektekre költenek el pénzeket, amelyek nem fenntarthatóak, ráadásul a teljesítmény elérésére sem megfelelőek.
3. Kizárólag olyan rövid távú projekteket finanszíroznak, amelyeknek nincs konkrét olimpiai céljuk.
4. Az edzők és a technikai személyzet szakmaisága és felkészülési szintje.
5. Az edzők továbbképzési rendszere.
6. A sportklubok tevékenysége minden szempontból nagyon gyenge.
7. A szövetségek többéves, olimpiai, fenntartható, teljesítményközpontú projektjeinek hiánya.
8. Az edzők fizetését nem differenciálják a teljesítményi szint szerint.
9. A sporttal kapcsolatos szakértők hiánya az ifjúsági- és sportminisztériumban.
10. Egy világos stratégia hiánya a romániai sportban, amely irányt mutatna az érintetteknek.
11. A sajátos infrastruktúra hiánya azokban a sportágakban, amelyekben olimpiai eredményeket érhetünk el.”

Novák szerint a megoldás az Országos Sportstratégia kidolgozása a 2021-2032-es időszakra, amely helyrehozná a fent említett hiányosságokat. „Annak ellenére, hogy vannak gondok, és ezek teljes körű megoldása egy hosszú folyamat, bízom benne, hogy a romániai sport teljesítménye és versenyképessége ismét nemzetközi szintre hozható. Romániának fontos a sport! Hajrá, Románia!” – zárta bejegyzését a miniszter.

(hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »