Primőrt tessék! – Ügyeljünk a szezonalitásra

Primőrt tessék! – Ügyeljünk a szezonalitásra

Aki mer, az nyer – bólintunk annak láttán, hogy piacainkon megjelentek a Kárpátalján hajtatott uborka első tételei. A salátának való zöldség kilogrammjáért ezúttal szokatlan magas összeget, 90 hrivnyát kérnek. A retek jelenleg sokkal fogyasztóbarát áron – a felhozataltól függően csomója 17–22 hrivnyáért – kerül értékesítésre, míg az újhagyma átlagosan tízért.

– Idén a megye fóliás zöldségtermesztőinek alig tíz százaléka vállalta fel a hajtatóközeg fűtését – magyarázza az okokat Miklós, aki a beregszászi piacon évek óta foglalkozik zöldségfélék forgalmazásával. – Nem csoda, hisz a tűzifát már a tavaly ősszel is csak nagyon borsos áron lehetett beszerezni. A háborús helyzet pedig még több bizonytalanságot hozott, például senki sem tudta előre megjósolni, mennyire maradnak működőképesek az értékesítési láncok. Egyébként más években az uborka bevezető ára 50–55 hrivnya között mozog. Csak halkan jegyzem meg, hogy a zöldhagyma csomója máskor legfeljebb 4-5 hrivnyát kóstált, tehát most a vásárló kénytelen kétszer annyit fizetni érte. Igaz, a haszon nem mind a termelőnél és a kereskedőnél csapódik le, mivel már a dughagyma is többe kerül a szokásosnál. 

– És addig még van tíz napunk. Március második felében alig volt olyan hajnal, amelyet fagy nélkül megúsztunk volna. Így a retek is lassabban nő. A dömping ideje egyébként a hónap végére várható. Sajnos ma még senki sem tudja, hogy mi lesz akkor. 

– Azt sejtjük, hogy kevesebb kárpátaljai keresett menedéket a háború elől valamelyik szomszédos országban, mint ahányan belső Ukrajnából hozzánk érkeztek. Ám azzal is számolni kell, hogy más években a hónapos retek zöme a hágón túli nagyobb települések piacain, élelmiszerboltjaiban talált gazdára. Jelenleg úgy tűnik, hogy ezek a szállítási vonalak továbbra is működnek, ám nem tudhatjuk, hogy ez így lesz-e három-négy hét múlva is. Azt is tényként kell elkönyvelni, hogy a primőrök egyik legjelentősebb felvevő piaca jelenleg a különböző vendéglátóipari egységek, és sok kistermelő kötött hosszabb-rövidebb távra szóló megállapodást ezekkel. 

Hírdetés

Borzon Katalin és családja fűtött fóliasátrakban éveken át foglalkozott uborka termesztésével, ám a magas tűzifaárak miatt most váltani kényszerültek. 

– A sok bizonytalan tényező miatt egyszerűen nem tehetünk mást, minthogy kihasználjuk a több lábon állásban rejlő lehetőségeket – mondja beszélgetőpartnerem. – Beregszászi telephelyünkön jelenleg hideghajtatásban karalábét termesztünk, majd utána jön a zöldpaszuly. Kisbégányban a fólia talaját hideghajtatású uborka, paprika és paradicsom alá készítjük elő. Ezen kívül szabadföldön a tervek szerint káposztát, kordonos uborkát, paradicsomot és paprikát nevelünk majd. Részben így tettünk már a tavalyi évben is. 

– Kapcsolatban állok megannyi sorstársammal – folytatja Katalin. – Mindenki visszafogottan és átgondoltan tervez. Ilyen körülmények között nem is tehetünk mást, hisz jól meg kell gondolni, hogy mibe fektetjük bele a pénzünket. Amúgy a vásárlók közül mindenkit arra biztatok, hogy éljen a szezonalitás által nyújtott lehetőségekkel, fogyasszon minél több helyben termett zöldségfélét. Mivel hetek óta hétágra süt a nap, attól sem kell tartani, hogy a retekben, az uborkában, a sóskában, a spenótban a kívántnál magasabb értékű lesz a nitráttartalom. Egyébként is ilyen műtrágyaárak mellett a termelők százszor meggondolják, hogy ezekből a talajtápokból mennyit juttatnak ki. 

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »