Pótolhatatlan veszteség: vérbe fagyva találták otthonában Mexikó első „nem bináris” bíróját

Pótolhatatlan veszteség: vérbe fagyva találták otthonában Mexikó első „nem bináris” bíróját

Holtan találták aguascalientesi otthonában Jesús Ociel Baenát, Mexikó első magát nem bináris személynek valló bíróját – írja a Guardian nyomán az Index. A hatóságok vizsgálják a történteket, egyelőre nem erősítették meg a halál okát, ahogy azt sem, hogy gyilkosság történt vagy valamilyen baleset.

Soy persona no binaria, no me interesa verme mujer ni tampoco hombre, esa es una identidad, es mía y para mí, para nadie más. No le debo nada a la cisheteronorma. ¡Es mi perro y yo lo baño! Soporten pic.twitter.com/L7J8T8psME

— OCIEL BAENA (@ocielbaena) June 22, 2023

Aguascalientes államügyészségének közleménye szerint a helyszínen Baenáé mellett egy másik holttestet is találtak, őt a "partnereként" azonosították. A jelen ismeretek szerint nem utal nyom arra, hogy harmadik személy is tartózkodhatott a helyszínen, az ügyészség szerint a haláleseteknek személyes okai is lehettek.

Nem tűnik balesetnek:

🚨Advertencia: Este vídeo contiene imágenes que pueden afectar la sensibilidad de algunas personas🚨

Se filtran imágenes de Jesús Ociel Baena, magistrade de Aguascalientes
Al parecer se trata de un crimen pasional o pactado entre el y su pareja.

Magistrade Ociel Baena y su… pic.twitter.com/ORSGVDgaCF

— José Díaz (@JJDiazMachuca) November 13, 2023

Hírdetés

A jogvédő szervezeteknek ugyanakkor meggyőződése, hogy Baena "gyűlölet-bűncselekmény" áldozata lett, és teljes körű vizsgálatot követelnek annak megállapítására, hogy a gyilkosságnak volt-e köze az elhunyt bíró "nemi identitásához".

Dear friends outside of Mexico: Jesús Ociel Baena, Mexico’s first ever NB magistrate at the Electoral Tribunal of Aguascalientes, was found dead in their home along with their partner. Jesús was issued Mexico’s first NB birth certificate, voting ID, and passport. It’s a sad day. pic.twitter.com/oRcXOQeLs8

— Chucho E. Quintero (@Chucho_Q) November 13, 2023

"Olyan személy volt, aki áttörte a láthatatlan korlátokat, amelyek gátolták a nem bináris közösséget. Sok gyűlölködő üzenetet kapott, erőszakos és halálos fenyegetéseket, ezeket nem lehet figylemen kívül hagyni a vizsgálat során" – hangsúlyozta az egyik legnagyobb mexikói LMBTQ+ "jogvédő csoport", a Letra igazgatója, Alejandro Brito.

Jesús Ociel Baena az egyik legismertebb LMBTQ+ szereplője volt a mexikói nyilvánosságnak, a Guardian írása szerint rendszeresen tett közzé magáról olyan képeket a közösségi oldalain, amelyeken szoknyában vagy magassarkúban volt látható, a bíróságon is többször lehetett látni szivárványszínű legyezővel a kezében.

#ÚLTIMAHORA Hallan sin vida a Jesús Ociel Baena Saucedo, magistrade del Tribunal Electoral de Aguascalientes https://t.co/qMNq2skqA7 pic.twitter.com/Ajl4w0dAMs

— Joaquín López-Dóriga (@lopezdoriga) November 13, 2023

Bíróvá választása "történelmi állomás" volt Mexikó történetében, amit ő maga is hasonló szavakkal osztott meg. 2022 okktóberében, miután egy szivárványszínű zászló előtt felesküdött hivatalára, az akkor még Twitter néven futó X-en tett közzé bejegyzést, melyben azt írta: "Történelmet írunk".

#Aguascalientes | Localizan sin vida a Jesús Ociel Baena Saucedo, magistrade del Tribunal Electoral del Estado, confirma el Secretario de Seguridad, Miguel Alonso García; fue hallado junto a otra persona dentro de una casa en el fraccionamiento Punta del Cielo, en la reserva… pic.twitter.com/Ij7uYNWWyN

— Adela Micha (@Adela_Micha) November 13, 2023

Idén júniusban az identitásával kapcsolatos támadások kereszttűzében azt írta, "Én egy nem bináris személy vagyok, nem érdekel, hogy nőként vagy férfiként tekintenek rám, ez egy identitás, az enyém, az enyém, senki másé. Fogadd el".


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »