Potápi: a nemzeteket lerombolni és felülmúlni vágyó eszme hatja át Európát és a fejlett Nyugatot

Potápi: a nemzeteket lerombolni és felülmúlni vágyó eszme hatja át Európát és a fejlett Nyugatot

A mai korban a nemzeteket lerombolni és felülmúlni vágyó eszme hatja át Európát, s talán az egész fejlett Nyugatot – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Mágocson.

Potápi Árpád János az észak-baranyai kisvárosban a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen közölte:

Hangsúlyozta: ha a felvidékiek kitelepítésére, a bukovinai vagy erdélyi székelyek anyaországba telepítésére, a németek elűzetésére a leszármazottak nem emlékeznek, az akkor történteket nem ismertetik meg gyermekeikkel, unokáikkal, a történelmi események megismétlődhetnek.

Mint mondta, „a mi felelősségünk, hogy mindig figyelmeztessünk; a tőlünk telhető legtöbbet tegyük meg annak érdekében, hogy ne érjék hasonló történelmi megrázkódtatások nemzetünket, a velünk együtt élő nemzettársainkat”.

Az államtitkár felidézte: 1947-ben április 12-én indultak el a Felvidékről azok a vagonok, amelyek a kitelepítésre ítélt családokat szállították az anyaországba.

Hírdetés

A nagyhatalmak jóváhagyásával és akaratából megtörtént ki- és betelepítések miatt Közép-Európában 15–20 millió ember kényszerült költözni, mivel úgy határoztak, hogy „kisebb nemzetállamokat hoznak létre a korábbi nagy birodalmakból” – mondta Potápi Árpád János.

Nem jöhettek létre ezek az új nemzetállamok – tette hozzá –, hiszen mindegyik országban jelentős számú kisebbség élt, és már a második világháborúban megkezdődött a lakosság egy részének elhurcolása, majd a kiűzetésekkel, kitelepítésekkel, lakosságcserékkel folytatódtak az emberi tragédiák.

Tolna és Baranya vármegye településeinek nagy részére kerültek a kitelepítések után felvidéki magyar emberek, csak Mágocsra 189 család érkezett – ismertette.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy Mágocs a vármegye egyik olyan települése, ahol az elhurcolt németek és a kitelepített magyarok emléke előtt tisztelegve egyaránt emlékművet emeltek.

A mágocsi, dombóvári és kaposszekcsői önkormányzat közös szerdai megemlékezésén a megemlékező beszédek előtt koszorúkat helyeztek el a mágocsi kitelepítettek emlékművénél és a Felvidéki magyarok a Völgységben címmel kiállítást is nyitottak a helyi művelődési házban.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »