Politikai színjátékot űz az Európai Parlament

Politikai színjátékot űz az Európai Parlament

A jövő heti európai parlamenti vitán Magyarországról és az ország jogállamiságáról lesz szó, amelyen várhatóan Soros György befolyása fog érvényesülni. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: nincs értelme részt venni egy Soros György-féle szeánszon. Szakértők szerint az Európai Parlament kampányeseménye lesz csupán a vita.

Orbán Viktor szerint a jövő heti európai uniós vita Magyarországról egy Soros György-féle szeánsz lesz, és ebben a vitában nincs értelme részt venni. Azért nincs értelme részt venni, mert ez egy kampányesemény és ezek az emberek öt hónap múlva már sehol nem lesznek, ez egy kifutó modell –fogalmazott a miniszterelnök.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban többek között szó volt a családokról szóló nemzeti konzultációról, az Európai Parlament legújabb határozatairól, a magyar gazdaság növekedési üteméről. A kormányfő méltatta a napokban elhunyt filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna munkásságát is.

 

Orbán Viktor szerint a jövő heti európai uniós vita Magyarországról egy Soros György-féle szeánsz lesz, és ebben a vitában nincs értelme részt venni (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Valótlan és alaptalan aggodalom

Rendszerszinten látható az, hogy elindult a nem hivatalos európai parlamenti (EP-) választási kampány. Ezután mindent azon a szemüvegen keresztül kell néznünk, hogy kampányeseményekről van szó – jelentette ki Párkányi Eszter a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Az Alapjogokért Központ elemzője úgy fogalmazott: Magyarország az az unortodox mumus, amit folyamatosan üldöz az Európai Parlament. Ezért is lépett a következő szintre a kötelezettségszegési eljárás, ezért lesz még egy meghallgatás, aminek tulajdonképpen semmi köze a magyar demokráciához.

Amennyiben valóban a magyar demokrácia és a jogállamiság miatt aggódnának az EP-képviselők, akkor ugyanilyen módon aggódhatnának a francia tüntetések miatt, ahol a rendőrök bántalmazzák a tüntetőket, és a szlovák és máltai sajtószabadság miatt, ahol pedig újságírókat gyilkoltak meg – magyarázta Párkányi Eszter. Mint mondta, az EP részéről nem valódi aggodalomról van szó, hanem egy egyszerű politikai színjátékról.

Hírdetés

Nem vita, csak mocskolódás

A legutóbbi jogállamisági vitán Orbán Viktor csupán pár perces felszólalási időt kapott a magyar álláspont megvédésére, ugyanakkor az európai parlamenti képviselők több órán át „fröcsöghettek” – fogalmazott Párkányi, majd elmondta: egy ilyen jellegű mocskolódáshoz felesleges a miniszterelnöknek az arcát adnia.

Mint mondta, a legutóbbi EP-vitából kiindulva, a jövő heti sem egy vita vagy párbeszéd lesz, hanem csupán mocskolódás.

Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője, politológus hozzáfűzte: lesznek olyanok, akik Magyarország érdekeit fogják képviseli az EP-vitában, hiszen a Fidesz EP-képviselői részt vesznek majd, illetve más országoktól is számíthatunk támogatásra.

A fő cél Magyarország megbüntetése

A Magyarországgal szembeni eljárás az ausztriai EU-elnökség idején nem haladt előre, ugyanakkor kérdéses lehet, hogy a jelenlegi román elnökség alatt ez előremozdulhat-e. A politológus szerint a jogállamisági eljárás egy politikai nyomásgyakorló eszköz. Annak jogi relevanciája nagyon kicsi, ettől függetlenül nem szabad ezt alábecsülni.

Mint mondta, az Európai Unió intézményrendszerében számos törekvés van arra, hogy Magyarországot valamilyen módon megbüntessék és kirekesszék az európai uniós döntéshozatalból, és akár a támogatásokból is. Ez nemcsak Magyarországra igaz, hanem minden olyan országra, amelyik az elmúlt években próbálta megvédeni szuverenitását – hangsúlyozta Lánczi.

Soros György akarata érvényesül?

A nyilvánosan elérhető adatok szerint több mint 20 alkalommal volt hivatalos találkozója Soros Györgynek a legfontosabb uniós biztosokkal azóta, hogy Jean-Claude Juncker 2014-ben az Európai Bizottság elnöke lett – írta csaknem két hete a Magyar Idők. Mint írják: a hivatalos adatok szerint csak 2016-ban a lobbizási költségek elérték a 2,5 millió eurót.

Párkányi szerint az európai intézmények jogalkotási kezdeményezései – utalt a migránskártyára, a humanitárius vízumra és az illegális migráció legalizálására – konkrétan a migráció menedzseléséről szólnak. Ezeket összevetve a nyílt társadalom eszmerendszerébe illő multikulturális társadalom létrehozását láthatjuk, ami Soros György elképzeléseinek teljesen megfelel – magyarázta az elemző.

Lánczi Tamás szerint kínosnak nevezhetők Soros György látogatásai, ugyanis nem ismer egyetlen más amerikai milliárdos sem, aki ilyen rendszerességgel jár az európai intézmények magas rangú képviselőihez. Mint mondta, Soros György Európában akarja berendezni azt a világot, amelyet 2016 előtt Washingtonban rendezett be magának.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »