Politikai pályafutásának legnehezebb döntése vár Čaputovára

Politikai pályafutásának legnehezebb döntése vár Čaputovára

Egy több mint egymilliárd euró értékű csomag vár aláírásra az asztalán. A probléma csak az, hogy az önkormányzatok és egy koalíciós partner is lázad ellene.

Arról nem beszélve, hogy ezeknek a kiadásoknak a fedezete is kérdéses. Ráadásul ez a hatalmas változás rövidített jogalkotási eljárásban került megszavazásra, így minden érintett intézmény nem is kapott szót.

Az államfő előtt most három lehetőség van, vagy aláírja a törvényt, vagy nem írja alá azt, hanem visszaküldi a parlamentbe, ahol vagy megtörik az elnöki vétót, vagy nem. A harmadik lehetőség pedig, hogy alkotmánybíróságra küldi a törvényt. S éppen ennek a harmadik lehetőségnek a legnagyobb az esélye, és ezekkel az információkkal rendelkezik a csomag készítője, Igor Matovič is.

Az informátoraim azt mondják, hogy a kérdés már rég eldőlt, s hogy az államfő alkotmánybíróságra adja”

– jelentette ki az OĽaNO vezetője.  

Időközben azonban több párt is felszólította az államfőt, hogy ne írja alá az inflációellenes csomagot.

Hírdetés

A parlamenten kívüli pártok, a Spolu, Demokratická strana, a Šanca és az ODS is erre kérték Zuzana Čaputová államfőt. A pártok azt kérik, hogy az államfő küldje vissza a parlamentnek a törvény ama részeit, amelyek nem nyújtanak célzott segítséget, és amelyek elkerülték a rendes jogalkotási folyamatot.

Teljes mértékben támogatjuk, hogy a gyorsuló infláció miatti sürgős segítséget azoknak a családoknak, akiket elszegényedés fenyeget.

Matovič javaslata azonban megfeledkezik több érintett állampolgári csoportról, nem ment át rendes jogalkotási folyamaton, és nem reagál a szakmai ellenérvekre” – hangoztatták a pártok közös állásfoglalásukban.

A pártok szerint a csomag nem segíti az állampolgárokat.

„Azt az összeget, amit az állampolgároknak adna, a másik kezével elveszi tőlük az önkormányzatok által nyújtott szolgáltatások minőségének és elérhetőségének csökkentésével”, magyarázzák a pártok.

Az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának veszélyeztetése szerintük veszélyezteti a szlovákiai lakosság életminőségét és biztonságát, a pénzügyi kudarcokat ugyanis a helyi adók és illetékek emelésével kell megoldani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »