Politikai elemző: ez egy koalíciós körhinta és nem koalíciós válság

Politikai elemző: ez egy koalíciós körhinta és nem koalíciós válság

A TASR TV vitaműsorában Juraj Hrabko politikai elemző kifejtette: a jelenlegi helyzet nem kelti koalíciós válság benyomását, inkább egy koalíciós körhintáról lehet beszélni.

Mint fogalmazott:

Ez távol áll a koalíciós válságtól. A kormánykoalíciónak számos lehetősége van rá, hogy maga oldja meg a problémákat.”

Hírdetés

Szó esett arról, hogy Richard Sulík (SaS) felvetése, mely szerint  a Za ľudí által jelölt igazságügyi miniszter, Mária Kolíková, miután elhagyta a pártot és hat párttársa is belépett az SaS-be továbbra is a posztján maradhasson, Hrabko szerint csak egy alkupozíció szintjén áll. A pártvezér-miniszter ugyan megfogalmazhat ilyen kérést, de a koalíciós szerződés valamennyi résztvevő párt számára kötelező érvényű, és amennyiben Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke ezek után felszólítja partnereit, hogy váltsák le Kolíkovát, azt Sulíknak tudomásul kell vennie, erről csak a többi féllel történt megállapodás alapján dönthetne – vélekedett az elemző.

Hrabko emlékeztetett rá, hogy a Za ľudí parlamenti frakciója „megmentésének” lehetőségét Boris Kollár házelnök még tanulmányozni szeretné, de a házszabály egyértelműen fogalmaz: egy frakciót minimálisan 8 képviselő alkothat, és ez a jelen esetben nem teljesül, hiszen a „Kiska árváinak” csak négy képviselője maradt hű a pártjához

Hrabko érintette a Roman Mikulec belügyminiszter leváltására kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés koalíciós megtorpedózását is. Úgy vélte, hogy az ellenzék igyekezét obstrukcióval letörni nem volt szerencsés dolog, miután egy újabb kezdeményezést már ilyen módon meghiúsítani visszatetszést keltene, ráadásul igazából érthetetlen is, hogy a kormánykoalíció, amelynek alkotmányos többsége van a nemzeti tanácsban, demokratikusan is elutasíthatja az ellenzéki követelést. Most már ragaszkodnia kell ehhez a „megoldáshoz”, amíg az ügyet a parlament legközelebbi rendes ülésén megvitathatják. Mindenesetre ebből a csatából most az ellenzék jött ki jobban, mert az embereknek az a benyomásuk lehet, hogy a kormánykoalíció az, amely nem akar erről a témáról tárgyalni. Így vagy úgy Mikulecet egyébként sem fogják ezen az úton meneszteni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »