Az örömhír hullámhosszán – Húszéves a Magyar Katolikus Rádió

Az örömhír hullámhosszán – Húszéves a Magyar Katolikus Rádió

A Magyar Katolikus Rádió (MKR) idén ünnepli huszadik születésnapját, ennek alkalmából sajtótájékoztatót tartottak május 2-án az MKR aulájában, és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, az MKR vezérigazgatója megáldotta a jubileumra elültetett szőregi rózsatöveket a rádió székházának kertjében.

A Magyar Katolikus Rádió (MKR) közelgő huszadik születésnapja alkalmából sajtótájékoztatót tartottak az MKR székházában Spányi Antal püspök, az MKR vezérigazgatója, Radetzky András vezérigazgató-helyettes és Örmény Georgina Viktória, a Rózsaüzenet Egyesület elnöke részvételével. (A Rózsaüzenet Egyesület célja, hogy a lehető legtöbb magyarlakta településre eljuttassanak legalább egy rózsatövet a híres szőregi rózsából.)

A sajtótájékoztatót Radetzky András, az MKR vezérigazgató-helyettese nyitotta meg. Bemutatta a 20 éve örömhír mindenkinek mottóval készült reprezentatív jubileumi emlékkötetet, majd a jelenlévők megtekinthették a katolikus rádió elmúlt két évtizedét összegző kisfilmet, amelyet Veres Ádám, az MKR archívum- és tartalommenedzsere készített.

A filmben megszólaló szerkesztők személyes emlékeikről, hivatásukról és a rádiós közösségről beszéltek. A közös mézeskalács-sütések, a kolléga gyermekének keresztelője az MKR kápolnájában, a vidám pillanatok emlékei valódi munkatársi közösségről tanúskodnak.

A filmben megszólalt Erdő Péter bíboros, prímás, aki többek között felelevenítette az egykori interjúkat, majd a covidjárvány időszakát, amikor a rádió felkérésre az aktuális perikópáról szóló naplójegyzeteit hangfájlokban küldte el az MKR központjába; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Katolikus Rádió indulásának időszakáról beszélt, valamint arról, hogy az MKR nem csupán szűk értelemben vett vallási tartalmat szolgáltat, hanem kulturális, közéleti témákat is, segítve a keresztény családokat eligazodni a mindennapokban, egyúttal megszólítva az istenkereső embereket is.

Spányi Antal, a katolikus rádió vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy húsz esztendővel ezelőtt jelen lehetett abban a stúdióban, ahol elsőként hangzott fel az MKR szignálja. Mint mondta, a rádiós munka komoly feladat, öröm, az alkotás és az Istennel való kapcsolat lehetősége.

Megemlítette, hogy az „örömhír rádiójának” lelke, belső várkastélya a székházban lévő kápolna, ahol rendszeresen tartanak szentmiséket is. A kisfilmben a rádiós feladatokról, a hivatásról beszélt többek közt Balázs Anett, az MKR megváltozott munkaképességű (vak) dolgozója és Urbán Péter, az MKR első adásának hangtechnikusa is, Sztankó Attila dunaharaszti plébános (műsorkészítő) pedig az MKR misszióját és a magas színvonalú munkát méltatta.

A sajtótájékoztatón a továbbiakban Spányi Antal püspök emlékeztetett az MKR kezdeti időszakára, amikor még a középhullámon zajlott a sugárzás, majd a közösségi rádiózás elterjedéséről (ultrarövidhullám), a vételkörzetek megszerzésének folyamatáról. A püspök elmondta, az MKR életének első időszakában az „anyai” feladatokat Juhász Judit látta el, 2011 óta pedig Radetzky András került „apai” szerepbe: a vételkörzetek számának növelése lett a feladata, s mára a Katolikus Rádió az ország jelentős részét lefedi. A fennmaradó területeken a Szent István Rádió sugároz. A két médium együttműködik, közös ügyet szolgál.

Hírdetés

Az MKR küldetéséről szólva Spányi Antal hangsúlyozta: „a templomba nem járó emberek számára is közvetítjük az örömhírt, a katolikus kultúrát. Megerősítjük a hívő családokat, egyúttal preevangelizációt végzünk a társadalom egésze számára.” Hozzátette: „nagykorú lett a Katolikus Rádió, hordozva Szent II. János Pál és Ferenc pápa áldását is, amelyet a küldetésére kapott, s amelyet az egész nemzet számára végez.

Radetzky András az MKR jövőjéről, a tervekről szólva kifejtette: „mozgalmas, küzdelmes, nagyszerű éveknek nézünk elébe, a digitalizációs átmenet terén már eddig is jelentős lépéseket tettünk, például több mint két tucat podcast-csatornánk van. Az Alföldön újabb vételi állomásokat tervezünk.”

A május 2-i sajtótájékoztató részeként Spányi Antal püspök az MKR székházának kertjében megáldotta azt a két szőregi rózsatövet, amelyet a Katolikus Rádió a huszadik születésnapjára kapott a Rózsaüzenet Egyesülettől kapott.

A növények között elhelyezett faragott emléktáblát egy székesfehérvári alkotó adományozta. Örmény Georgina Viktória, a Rózsaüzenet Egyesület elnöke a rendezvényen elmondta, Zsombóról indult el a kezdeményezés, melynek célja, hogy a lehető legtöbb magyarlakta településre jusson legalább egy rózsatő a híres szőregi rózsából. A nevezett rózsatő 2020-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, mert egyedülállóan kiváló minősége Európa-szerte ismert.

A Rózsaüzenet mozgalom 2023-ban, Szent Erzsébet napján indult el, ekkor küldték szét a legelső töveket. AZ MKR munkatársai egy rádiós riportúton találkoztak az egyesület tagjaival, innen ered az együttműködés. A Katolikus Rádió székházának kertjében az Örömhír rózsái között elhelyezett emléktábla feliratát Kékesi Enikő rádiós szerkesztő olvasta fel a jelenlévőknek.

Pünkösd hajnalán, örömöt hirdetni jöttem a világra. Földi antennám az égig ér, hogy Isten üzenetét közvetítsem feléd. Ne félj! Csak nyisd ki szíved és engedd, hogy megérintsem lelked és elvezesselek a tiszta forráshoz. Veled vagyok a nap minden percében. Várok rád a reggeli szentmisén és imáimban hordozlak az esti rózsafűzérben. Vígaszt nyújtok a szomorúságodban és erőt adok a terhek elviseléséhez. Szívedbe ültetem a reményt, hogy meglásd az újrakezdés lehetőségét és felfedezd szerethetőséged. Éld az életed Isten közelségében, találj örömöt a teremtett világ szépségében és halld meg az üzenetet, amely csak neked szól. Hisz örömre születtél.

Isten éltesse a Magyar Katolikus Rádiót!

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »