Politico: Magyarország nincsen a Biden-féle demokráciacsúcs meghívottjai között

Politico: Magyarország nincsen a Biden-féle demokráciacsúcs meghívottjai között

Joe Biden Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű online rendezvényére Magyarországot és Törökországot sem hívják meg, azonban India és Lengyelország a meghívottak között van – írja a Politico értesülései alapján a HVG.

A decemberben esedékes online találkozóra szóló meghívókat már elkezdte kiküldeni a Fehér Ház, a lap szerint

hazánk azért maradhatott ki a körből, mert messzire sodródtak a demokratikus értékektől.

Hírdetés

Ahogy a cikkben kifejtik, az Egyesült Államok stratégiai megfontolásai is szerepet játszanak abban, ki vehet részt a demokráciacsúcson, s feltehetően ezért küldtek meghívást Indiának, ahol aggályok merültek fel a demokratikus deficit miatt, ugyanakkor Biden kulcsfontosságú szövetségesnek tartja az országot a Kína elleni küzdelemben.

Lengyelország és a Fülöp-Szigetek is hasonló megfontolások miatt kerülhet a meghívottak közé. A Foreign Policy szerint közel száz meghívott országgal számolnak, viszont a teljes lista még nem ismert. Egy névtelenségét kérő forrásuk szerint céljuk, hogy világszerte ösztönözzék a demokratikus megújulást.

A virtuális eseményre meghívott vezetők csupán pár perces felszólalásokat tarthatnak majd, azonban a mostani rendezvény folytatásaként jövőre egy személyesen lebonyolítandó csúcstalálkozót is terveznek.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »