Péntektõl elõjegyzés nélkül is oltást lehet kapni; a háziorvosok is elkezdtek oltani

Péntektõl elõjegyzés nélkül is oltást lehet kapni; a háziorvosok is elkezdtek oltani

Május 7-étől előjegyzés nélkül is megkaphatják az igénylők a koronavírus elleni vakcinát, az ország bármely oltóközpontjában – jelentette ki kedden az oltási kampány koordinátora.

Rámutatott a 60 éven felüliek 8 órától 20 óráig jelentkezhetnek az oltásra, előzetes regisztráció nélkül is, azokat a 60 éven aluliakat pedig, akiknek nincs előjegyzésük, 14 órától 20 óráig fogadják. Az előjegyzéssel rendelkezők viszont elsőbbséget élveznek, a szabad helyekre pedig sorszámot adnak. Szerint ennek a módszernek a bevezetése maga után vonhatja a kárba veszett dózisok számának növekedését.

A háziorvosok is elkezdték kedden a lakosság oltását; ez idáig országszerte 3000-nél több orvos csatlakozott a kampányhoz

Gheorghiţă szerint, a háziorvosi rendelőkben való immunizálás módszertanát idejében kidolgozták, így kedden kezdetét vehette az oltási kampány eme szakasza. A háziorvosok a Johnson & Johnson által előállított vakcinával oltanak. Jelenleg közel 18.000 dózis oltóanyag áll a rendelkezésükre az ország 20 megyéjében.

Hírdetés

Az oltáskampány koordinátora kifejtette ugyanakkor, hogy a háziorvosoknak minél nagyobb számban kellene csatlakozniuk a kampányhoz.

Betegeikre már nem marad idejük a háziorvosoknak, mától oltaniuk is kell. De csak 3 ezren vállalták című bővebb összefoglaló cikkünk itt olvasható.

Nyáron elkezdődhet a 12-15 év közöttiek oltása

A katonaorvos arról is beszélt, hogy kilátás van arra, hogy a nyáron elkezdődjön a 12 és 15 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása Pfizerrel. Hangsúlyozta, azokat a gyerekeket oltják majd be, akiknek a szülei hozzájárulásukat adják ehhez.

A Pfizer-BioNTech már benyújtotta a dokumentációt az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), kérve, hogy engedélyezzék az oltóanyag használatát a 12-15 év közötti korosztály esetében is. A szakember szerint az amerikai gyógyszerügynökség (FDA) már a napokban, az EMA pedig várhatóan júniusban megadja az erre vonatkozó engedélyt. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »