Pénteken mutatják be a Csíksomlyói passiót a debreceni Kossuth téren

Pénteken mutatják be a Csíksomlyói passiót a debreceni Kossuth téren

Augusztus 13-án, pénteken péntek 20 órától, eső esetén másnap, augusztus 14-én, szombaton ugyanebben az időpontban mutatják be Szőcs Géza: Csíksomlyói passió című passiójátékát Debrecenben, a Kossuth téren a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

A Csíksomlyói passió bemutatását eredetileg az elmúlt év augusztusára tervezték, de a járványhelyzet miatt a bemutató akkor meghiúsult.

2020 júniusában az előadásra készülve sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Palánki Ferenc megyéspüspök is részt vett. A főpásztor akkor kifejtette: a passió nem csak egy történet, hanem „a” történet, amely a bűnbeeséssel kezdődött egy kertben, és Jézus sírhelyén, egy kertben fejeződött be. A történet nem ér véget, mert Jézus feltámadt, keresztje átvezet bennünket a halálból az életbe. A Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, és az európai keresztény kultúra értékeire hívja fel a figyelmet.

Jézus Krisztus szenvedéstörténete Isten szeretetének története, amely bennünket is kell hogy átjárjon, felemeljen, megérintsen. Megvan az a lehetőségünk, hogy elhelyezzük magunkat a történet szereplőibe. Olykor sajnos hasonlítunk Júdásra, a hitetlen Tamásra, az elfutó apostolokra, a Jézust megtagadó Péterre, de sokszor a szenvedő, másokért szeretetből áldozatot vállaló Jézus Krisztusra is. Ez utóbbi az életünk igazi értelme.

Hírdetés

A szeretetből meghozott keresztáldozat bennünket is átvezet az örök életbe. Erre életünkkel kell válaszolnunk, amely egy új lehetőséget jelent.

Majd a 18. századi iskoladráma belefejező szavait idézve zárta gondolatait: „Ezeket így olvasván kérlek, hogy sírjatok. Kínjain Krisztusnak szívből bánkódjatok, és bűneitekkel, ha megbántottátok, megkövessétek, és nem száll rátok átok” – hanem áldássá válik.

A darabról bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: debreceniszabadteri.hu/Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »