Pellegrini reméli, nem kell majd szégyenkezni az STVR tanácsának tagjai miatt

Pellegrini reméli, nem kell majd szégyenkezni az STVR tanácsának tagjai miatt

Pellegrini reméli, nem kell majd szégyenkezni az STVR tanácsának tagjai miatt Kulcsár Péter2024. 07. 01., h – 12:02

Peter Pellegrini államfő azzal indokolja a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvény aláírását, hogy szerinte nem tartalmaz alkotmánysértő módosításokat, nem korlátozza a szólásszabadságot, és nem lát ellentmondásokat a Szlovákiára is vonatkozó nemzetközi szabályozásokkal.

Emellett bízik benne, hogy bár enyhítették a közmédia tanácsának majdani tagjaira vonatkozó feltételeket, a minisztérium és a parlament olyan személyeket nevez ki, illetve választ meg a testületbe, akik miatt nem kell majd szégyenkeznie a lakosságnak. Az államfő a közösségi hálón tájékoztatott erről.

Hírdetés

„A kormánykoalíció nagyobb szakmaiságot követelt a közmédia irányításával kapcsolatban. Járuljon hozzá ehhez azzal, hogy valódi szakembereket választ meg a bizottságokba, akik mellett a médiában és gazdasági életben szerzett sokéves tapasztalataik szólnak, nem pedig a közösségi hálókon való feltűnősködés, vagy az általánosan elfogadott tudományos tények megkérdőjelezése” – jelentette ki Pellegrini. A megfelelő összetételű médiatanácsot tartja a kiindulási alapnak ahhoz, hogy megfelelő vezérigazgató kerüljön a közmédia élére, és teljesüljenek azok a célok, amelyeket a kormánykoalíció a törvénnyel kijelölt.

Pellegrini hozzátette, a törvényben nem fedezett fel olyan rendelkezéseket, amelyek sértenék a Szlovákiára is vonatkozó jelenlegi nemzetközi normákat, de egyúttal felhívta a kormánypártok figyelmét, hogy jövő augusztustól életbe lép az Európai Parlament és az Európai Tanács által elfogadott európai médiaszabadságról szóló szabályozás, és a belföldi médiaszolgáltatások szabályozásáról szóló közös rendelet. „A kormány és a parlament feladata, hogy alaposan összevesse az elfogadott törvényt és az életbe lépő uniós irányelveket, és ha kételyek merülnek fel, az elkövetkező 13 hónapban hangolja össze a törvényeket” – jegyezte meg Pellegrini.

Az államfő reméli, hogy ha kifogásai merülnek fel az uniós intézményeknek a szlovák közmédiáról szóló törvénnyel kapcsolatban, akkor ugyanazzal a mércével fog mérni, mint korábban más országok esetében, amelyekben sokkal viharosabb körülmények között zajlottak le a közmédiában végrehajtott változtatások.

A közszolgálati média elnevezése STVR-re változott. Az igazgatót kilencfős tanács választja majd, a kulturális miniszter négy tagot nevez a testületbe. A kilencfős etikai bizottság tanácsadó testületként fog működni. A törvény július 1-jével hatályba lépett, ezzel megszűnt Ľuboš Machaj eddigi vezérigazgató és a közmédia tanácsa eddigi tagjainak megbízatásai is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »