Pellegrini és Korčok se küldene szlovák csapatokat Ukrajnába

Pellegrini és Korčok se küldene szlovák csapatokat Ukrajnába Mészáros Richárd2024. 03. 19., k – 09:53

Ivan Korčok és Peter Pellegrini államfőjelöltek hétfő este a Markíza TV vitaműsorának vendégei voltak.

Csehország Szlovákiához való viszonyával összefüggésben Pellegrini hangsúlyozta, az országnak olyan politikusokra van szüksége, akik megvédik Szlovákiát. Korčok szerint a kormánykoalíció durván megsérti Szlovákia állampolitikai érdekeit. Pellegrini ezzel szemben nem érti, miért ártana Szlovákiának az, hogy nem akar fegyvert küldeni Ukrajnának, és azt szeretné, ha béketárgyalások kezdődnének. „Nem tudom elképzelni, hogyan lehet egy országot azért bírálni, mert nem osztja az olyan harcias hozzáállást, mint amilyen Csehországé” – mondta.

Korčok szerint a szlovákiaiak nem szeretnék, ha Szlovákia elárulná Ukrajnát, majd hozzátette, minden normális ember békét szeretne. „A béke, amiről önök beszélnek, a megadás” – mondta Korčok Pellegrininek. 

Pellegrini szerint a tavalyi évhez képest az ukrajnai helyzet nem vett jobb irányt, és Szlovákiának már nincsenek lehetőségei arra, hogy segítse keleti szomszédját. Egyúttal visszautasította a katonai erővel elfoglalt ukrán területek Oroszország részeként történő elismerését. Hozzátette, elnökként az ukrajnai konfliktus békés megoldását szorgalmazná. Korčok szerint a béke kulcsa Oroszország kezében van. 

Hírdetés

Az elnökjelöltek egyike sem értene egyet azzal, hogy szlovák csapatokat küldjenek Ukrajnába.

A jelölteknek arra a kérdésre is válaszolniuk kellett, hogy államfőként találkoznának-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Nem hiszem, hogy ez háború alatt lehetséges, de rövid időn belül biztos vagyok benne, hogy a kapcsolataink valamilyen módon normalizálódnak” – mondta Pellegrini. Korčok erre azt válaszolta, hogy ő és Pellegrini hasonlóan vélekednek erről. Hozzátette, nem lehet találkozni valakivel, aki Szlovákiát ellenséges országnak tekinti, és aki az egész Európa biztonságát fenyegeti.

Korčok visszautasította, hogy államfőként konfliktust szítana a kormánnyal. Hangsúlyozta, hogy Szlovákiának egyensúlyra van szüksége, a kormány pedig mindent az ellenőrzése alá vonna az országban. Pellegrini szerint Korčok Zuzana Čaputová államfő stílusában folytatná a munkát, egyúttal bírálta, hogy az elnök asszony az új kormány hivatalba lépése óta nem hívta össze a három legfőbb közjogi méltóság találkozóját.

Korčok elfogadhatatlan jelölte Pavol Gašpar személyét a Szlovák Információs Szolgálat (SIS), miután a koalíció a normális eljárást megkerülve juttatta őt a hírszerzés élére. Ha Čaputová az új elnökre bízta volna a SIS igazgatójának kinevezését, Korčok elutasította volna Gašpar jelölését. Pellegrini szerint, ha a jelölt megfelel a törvényes feltételeknek, az elnöknek nem lenne más választása, mint kinevezni őt. Korčok erre azt válaszolta, hogy a jogi feltételeken kívül meg kell vizsgálni a jelölt feddhetetlenségét és a titkosszolgálatoknál szerzett tapasztalatát.

Korčok nem válaszolt arra, hogy kegyelmet adna-e Andrej Kiska volt elnöknek, ha azt kérné. A kérdést irrelevánsnak tartja, miután Kiskát nem ítélték el jogerősen. Pellegrini nem adna kegyelmet Kiskának adócsalás miatt. „Más erőszakos vagy korrupt bűncselekményekért sem adnék amnesztiát” – mondta Pellegrini arra a kérdésre, hogy kegyelmet adna-e Dušan Kováčik volt különleges ügyésznek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »