Pellegrini egyetért a kormánnyal: Szlovákia ne küldjön katonákat Ukrajnába

Továbbra sem tudni, hogy politikai szemfényvesztés, vagy valós veszély húzódik meg az események mögött, de Robert Fico (Smer) kormányfő ma délelőtt összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot, a Koalíciós Tanácsot és a kormányt is, hogy az éppen ezekben a percekben (17:01) kezdődő párizsi „háborús értekezlet” aggasztó körülményeiről foglaljanak állást.

Az Emmanuel Macron francia államfő által sebtében összehívott találkozón Ukrajna lesz a téma, és az elejtett nyilatkozatokban arra vannak utalások, hogy akár nyugati katonák által irányított fegyverrendszereket is küldenének Ukrajnába – egyelőre csak kétoldalú egyezmények formájában (tehát nem NATO-s és nem uniós szinten).

Peter Pellegrini házelnök, a második számú koalíciós partner, a HLAS elnöke egyetértett a kormány ma közzétett álláspontjával, hogy Szlovákia egyetlen katonát sem küld Ukrajnába. Egyúttal egyetértett abban, hogy Ukrajna támogatása (csak) abban a formában folytatódjon, ahogy eddig.

Jelenleg a szlovák kormányzat kétoldalú országközi keretekben nem ad semmilyen fegyvert Ukrajnának. Csak humanitárius, anyagi, és nem halálos felszerelést (például aknamentesítő eszközöket) hajlandó „ajándékozni” Ukrajnának. Ugyanakkor nem akadályozza, hogy a szlovák fegyvergyártók eladják „termékeiket” Ukrajnának – ha van, aki megfizesse.

Hírdetés

„Ha ilyen döntés születik, és Ukrajnában katonai rendszereket helyeznek el, amelyeket majd külföldi katonák kezelnek, ezt én súlyos eszkalációnak tartanám. Így teljes mértékben támogatom a kormány álláspontját, hogy Szlovákia nem küld Ukrajnába semmilyen katonát, hanem továbbra is észszerű és konstruktív partner lesz”

mondta házelnök. Hozzátette, hogy a mai párizsi találkozó előzetes dokumentuma kizárólag a háború folytatásáról szól, és egyetlen egyszer sem említik benne a békét.

Az ellenzék a kormányfő bejelentését figyelemelterelésnek nevezte.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »