Pellegrini Danko célkeresztjében

Pellegrini Danko célkeresztjében

Nincsenek könnyű napjai Andrej Dankónak. Nem elég, hogy az elmúlt időszakban a sajtó felkapta a furcsa autóbalesetét, az elkövetkező időszakban választóit arról kell meggyőznie, hogy ő a megfelelő államfőjelölt. Kellett ez Dankónak?

Az SNS elnöke láthatóan egyre feszültebb. Mintha nem tudna, vagy nem akarna megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ő is elindult az államfőválasztáson. Pedig simán beállhatott volna Pellegrini mögé, mondván, a kormánykoalíció egységesen állít jelöltet. Ám a helyzet ennél sokkal bonyolultabb.

Sok idejük nem volt, ezért maga Danko vállalta el a feladatot, mondván, majd ő lesz a nemzetiek hangja. De vajon mi haszna lesz neki ebből, és mi lehet a valódi célja? A kérdés második felére könnyebb válaszolni, ugyanis Danko célja az lehet, hogy minél több médiafigyelmet kapjon. A kapitány ugyanis attól tart, hogy Fico és Pellegrini mellett árnyékban marad.

Ismerve Dankót, ő mindig sajátos stílusban kommunikált. Kritizálta a sajtót, és ha kellett, akkor Fico külpolitikáját is bírálta, na meg persze Pellegrini is kapott tőle hideget-meleget. A Hlas elnökét az utóbbi időben többször is bírálta a nemzetiek vezére, gyakran durva és sértő kijelentéseket fogalmazva meg irányába.

Hírdetés

Danko szerint ugyanakkor az SNS mindig is kitartott Fico mellett, és ez továbbra is így lesz. Pellegriniről azonban már nincs ennyire meggyőződve. Vagyis Danko értelmezésében a Hlas elnöke azért szeretne államfő lenni, hogy elmeneküljön a kormányból, az államfői székből pedig bátrabban hangoztathatja “liberális nézeteit”. Egy koalíciós partner felé szokatlan az ilyenfajta kommunikáció, bár az is igaz, hogy az előző kormányban Matovič és Sulík háborúja alapozta meg a koalíció széthullását.

Danko már az előző Fico-kormányban is öntörvényű volt, ha valami nem tetszett neki, akkor rögtön sajtótájékoztatót tartott és panaszkodott. Robert Ficónak tehát már van vele tapasztalata, az viszont egy másik kérdés, hogyan tudja őt kezelni.

Valójában Danko kirohanásai az ellenzéket erősítik. Emlékezzünk csak vissza a 2022-es magyarországi országgyűlési választás kampányidőszakára, amikor Márky-Zay Péter minél többet beszélt, annál jobban csökkentek az esélyei. Az ellenzéki pártok is erre gondolhatnak: beszélj csak tovább Andrej, mi majd jókat kacagunk rajtad! Az egészben pedig az a legabszurdabb, hogy az SNS elnöke nem is tudatosítja, mennyit segít az ellenzéknek, illetve Ivan Korčok esélyeit is növeli ezzel. Vagy talán titokban az lenne Danko célja, hogy Korčokból államfőt csináljon?

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kapitányon. Egy azonban biztos, Danko mindig is egy komikus figura volt, azok, akik ezt várták tőle, nem csalódtak. Ha a szlovák politikai komédiát kellene megszemélyesíteni, akkor Igor Matovič mellett Andrej Danko a politikai cirkusz másik arca.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »